назад
16.07.19

Сумщина стала восьмим регіоном, де запрацювали сімейні радники

16.07SR 3Ініціатива «Сімейні радники» працює вже у восьми регіонах України. На Сумщині першими сімейними радниками стали Ольга Полякова та Людмила Пономаренко. Вони прийматимуть громадян щовівторка та щочетверга з 9.00 до 12.00 у Сумському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Суми, вул. Покровська, 9/1).

Презентація спільної ініціативи Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості «Сімейні радники» відбулася 16 липня у Сумах.

«Відповідаючи на виклики сьогодення, з метою удосконалення форм і методів надання громадянам правової допомоги Міністерство юстиції запровадило проект «Сімейні радники». Ними стали лідери суспільної думки, активні українці, охочі допомагати людям, які опинились у скрутних ситуаціях», – зазначив Міністр юстиції України Павло Петренко.

Ініціатива «Сімейні радники» стартувала в Україні восени минулого року. Тепер сімейні радники працюють на базі центрів з надання БВПД у Сумах, Луцьку, Харкові, Києві, Одесі, Львові, Миколаєві та Рівному. Сімейні радники не є представниками органів влади, вони не надають юридичні послуги. Вони – комунікатори між людьми, які мають правові проблеми у родині, та установами, що покликані надавати допомогу. 

16.07SR 2

«Сімейні радники поширюватимуть інформацію про систему безоплатної правової допомоги, радитимуть громадянам куди слід звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою. Наші сімейні радниці не лише прийматимуть громадян двічі на тиждень у місцевому центрі з надання БВПД, а й братимуть участь у спільних виїздах до мешканців територіальних громад з фахівцями системи БПД», – розповіла директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

З початку цього року до місцевих центрів з надання БВПД на Сумщині надійшло понад 2,6 тис. звернень з сімейних питань, що становить 15% від загальної кількості. Найпоширеніші питання з сімейного права – розірвання шлюбу, стягнення аліментів, поділ майна подружжя. Часто люди звертаються з питань зміни розміру аліментів, визначення місця проживання дитини, надання дозволу виїзду дитини за кордон, позбавлення батьківських прав.

16.07SR 1

«На сьогоднішній день у нас є небайдужі жінки, які вболівають за долі родин, і готові спільно з представниками органів юстиції, системи безоплатної правової допомоги та інших органів допомагати громадянам в отриманні інформації з питань сімейного права та захищати їхні права», – зазначила начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун.

Першими сімейними радниками на Сумщині стали досвідчені освітяни. Ольга Полякова – доцент кафедри соціальної роботи i менеджменту соціокультурної діяльності Сумського державного педагогічного університету, член правління ГО «Калинове гроно», керівник ГО «Лiга сучасних жінок». Людмила Пономаренко – викладач кафедри соціальної роботи i менеджменту соціокультурної діяльності Сумського державного педагогічного університету, член правління ГО «Калинове гроно» та ГО «Лiга сучасних жінок».

16.07SR 4

«У роботі сімейних радників є декілька напрямків. Два з них є провідними – це виплата аліментів, як засіб задоволення потреб дитини у її розвитку, та попередження домашнього насильства, яке чинить не лише особисту шкоду, але й гальмує демократичний розвиток на рівні регіону та держави», – підкреслила сімейний радник Людмила Пономаренко.

Сімейні радники проходять навчання, аби вміти ідентифікувати домашнє насильство, проводити правопросвітницьку роботу, роз’яснювати шляхи вирішення сімейних проблем. Вони співпрацюють з фахівцями системи БПД, державної виконавчої служби Мін’юсту, Міністерства соціальної політики, Національної поліції, психологами, представниками громадських організацій.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube