назад

Виборча система в Україні та захист виборчого права

Відповідно до затвердженого плану спільних дій між Регіональним центром з надання БВПД у Вінницькій області та омбудсменом з захисту виборчого права Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» у Вінницькій області Тарасом Ковалем було забезпечено проведення ряду заходів, з метою ознайомлення громадян щодо їх права на реалізацію виборчого голосу, порядку тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності у випадку вчинення правопорушень.

Зокрема, 1 липня в приміщенні Хмільницького бюро правової допомоги проведено інформаційний захід на тему: «Виборчі права громадян», за участі заступника начальника Хмільницького бюро правової допомоги Інни Шеремети, омбудсмена з виборчих прав у Вінницькій області «Громадянської мережі «ОПОРА» Тараса Коваля та старшого інспектора Хмільницького міськрайонного відділу філії Центру пробації у Вінницькій області Ігоря Паламарчука. Метою проведення заходу стало поширення інформації щодо реалізації виборчого права, а завданням – підвищити рівень громадян стосовно реалізації їх виборчих прав під час виборів до Верховної Ради України.

2 липня проведено інформаційний захід для суб’єктів пробації на тему: «Як проголосувати не за місцем реєстрації?» Участь у заході взяли: начальник Хмільницького бюро правової допомоги Ганна Мариніч, омбудсмен з виборчих прав у Вінницькій області «Громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Коваль та представник Хмільницького міськрайонного відділу філії ДУ «Центру пробації» у Вінницькій області. Присутнім було роз’яснено їх виборчі права та відповідальність за порушення норм законодавства під час голосування, обговорено алгоритм зміни місця голосування, який документ необхідно пред’явити при голосуванні тощо.

Також працівниками центрів та бюро правової допомоги у Вінницькій області забезпечено проведення правопросвітницьких заходів для донесення інформації до жителів міста та селищ щодо можливості реалізувати виборче право, звернутись за наданням безоплатної правової допомоги до центрів для захисту законних прав та інтересів, дізнатись про порядок подання заяви про зміну місця голосування без зміни виборчої адреси та можливість проголосувати за місцем лікування чи вдома.

Зокрема, 3 липня спеціалістом Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з директором Гайсинського районного центру зайнятості на базі служби зайнятості проведено семінар для осіб, що перебувають на обліку в даній службі як безробітні на тему: “Як реалізувати своє виборче право. Під час заходу присутнім роз`яснено: перелік осіб, які мають право брати участь у виборах; порядок голосування не за місцем реєстрації у день виборів, відповідальність за підкуп виборців, поняття фальсифікації виборчого процесу. Крім того, учасникам заходу повідомлено про те, як можна перевірити себе у списку виборців, а також про можливість звернення громадян до системи безоплатної правової допомоги для отримання доступних та якісних консультації.

Зокрема, 5 липня про правові основи парламентських виборів, процедуру голосування, права і обов’язки, які має кожен виборець, розповіли працівники Піщанського бюро правової допомоги під час: проведення вуличного інформування жителям Піщанки у Вінницькій області, правопросвітницької роботи з відвідувачами Піщанської районної державної адміністрації. В результаті такого інформування троє жителів завітали до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Піщанської районної державної адміністрації з метою тимчасової зміни місця голосування, двоє осіб перевірили інформацію щодо включення себе до списку виборців, у режимі он-лайн. Окрім того, для відвідувачів Піщанського бюро правової допомоги було підготовлено невеличкий правовий куточок з виборчої тематики, де кожен може не лише дізнатися правову інформацію, але й взяти інформаційні матеріали з собою.

Також 9 липня директором Томашпільського центру з надання безоплатної вторинної допомоги Тетяною Нечипорук було проведено навчання для працівників центру щодо виборчого права та захисту громадян у разі порушення їх права голосу чи створення перешкод для їх волевиявлення під час реалізації виборчого права.

Також 9 липня на базі КУ “Вінницького обласного пансіонату” працівником Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Романюком проведено правопросвітницький захід на тему: “Реалізація виборчого права”. Під час заходу присутнім мешканцям закладу було донесено інформацію про виборчу систему в Україні, порядок голосування на парламентських виборах та відповідальність, яка може настати за псування чи знищення бюлетеня.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103(цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).