назад

Суспільство перестало толерувати домашнє насильство: ратифікацію Cтамбульської конвенції обговорили на Харківщині

Коли збираються разом справжні професіонали, знавці своєї справи, виходить змістовна, цікава, сповнена ідеями та пропозиціями зустріч. Саме така, як відбулась за ініціативи Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях.
Представники організацій, що надають соціальну, правову, психологічну та інші види допомоги постраждалим від домашнього та гендерно обумовленого насильства, обговорили, які зміни має принести в суспільство, у свідомість, у життя людей ратифікація Стамбульської конвенції, окреслили основні проблеми.
Наскільки високоекспертним було зібрання, можна зрозуміти зі складу його учасників:
Бородавка Анатолій Іванович – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях
Кузьменко Сергій Леонідович – начальник Відділу регіонального представництва в східних областях – Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Харківській області
Міненков Олександр Дмитрович – Регіональний координатор по взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Харківській області
Шевченко Ольга Вікторівна – начальник Служби у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації
Хорошко Ганна Володимирівна – заступник начальника управління організаційно-аналітичного забезпечення – начальник відділу у справах сім’ї та по роботі з громадськістю Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації
Йолкіна Лілія Петрівна – заступниця директора Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Кузнєцова Олена Олександрівна – в. о. директора Центру надання допомоги постраждалим від насильства
Дядюк Тетяна Вікторівна – інспектор відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції.
Це обговорення варте того, щоб переглянути його повністю, оскільки кожний спікер стосовно свого напряму детально розкрив проблему, і навіть у ході такої короткої зустрічі вже були напрацьовані декілька практичних пропозицій. Тому лише кілька тез, вся інформація – у відео.
«Статистика свідчить, що за останні роки збільшилась фіксація кількості випадків домашнього насилля, – підкреслив директор Регіонального центру Анатолій Бородавка. – Це не говорить про те, що таке негативне явище зростає, а навпаки – що нарешті (і це одне з найголовніших досягнень на сьогодні) в суспільстві відбулося розуміння того, що це явище взагалі є. Що воно існує, що воно є негативним, – як зі сторони жертв, так і зі сторони оточуючих. Тобто суспільство перестало толерувати це явище».
Анатолій Іванович також сказав про прогалини в законодавстві стосовно розглядуваного питання, інші проблеми, шляхи розв’язання яких ще потрібно знайти.
«Зазначена тема є дуже актуальною і в мирний час, і в час воєнного стану. Попри війну проблема домашнього насильства не стає менш важливою, – впевнена Ганна Хорошко. – Всі відповідальні органи продовжують роботу щодо попереджання домашнього насильства».
Ольга Шевченко повідомила, що в області працюють центри соціально-психологічної реабілітації та центри соціальної підтримки дітей та сімей. Із 8 центрів в наразі залишилось 3 центри, які евакуйовані в інші області. Діти, які залишились в області, отримують допомогу – і психологічну, і юридичну, і медичну.
Сергій Кузьменко наголосив, що Стамбульська конвенція створює всеохопливі правові рамки захисту від усіх форм домашнього насильства та насильства стосовно жінок, спрямована на попередження цього явища, а також передбачає міжнародний механізм моніторингу імплементації її положень на національному рівні.
Підсумовуючи зустріч, Анатолій Бородавка запропонував проаналізувати (з урахуванням прийняття, імплементації Конвенції) ті проблемні питання, які є на сьогодні, і наступного разу обговорити можливості розв’язання цих проблем.