назад
25.09.15

«Система безоплатної правової допомоги розвивається в правильному напрямку», – Інна Рафальська , голова Ради адвокатів України м. Києва

obla666

23 вересня в м. Києві відбувся круглий стіл «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

Захід організовано за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

 

Серед учасників заходу були голова ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, голова наглядової ради ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Ігор Свєтлічний, керівники відокремлених підрозділів ГО в м. Києві та Київській області Ганна Колесник та Юрій Березуцький, Голова Ради адвокатів м. Києва Інна Рафальська, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в м. Києві Оксана Василяка, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Київській області Олександр Позняк, менеджер з якості, адвокат Олена Чернова, адвокати практики Києва та Київської області Катерина Войтенко, Олександр Байдик, Олександр Шалімов, Сергій Мітюрін, Андрій Левковець, Юрій Грабовський, Оксана Соколовська,Світлана Цілуванська, Юрій Сікан, Дмитро Титаренко та інші.

 14 1312x984

З вітальним словом виступила Вікторія Мітько, яка окреслила мету заходу, зокрема налагодження ефективної співпраці між органами адвокатського самоврядування та системою безоплатної вторинної правової допомоги. Також було запропоновано до обговорення такі питання, як дотримання адвокатами професійної етики, проблемні питання, які виникають під час надання безоплатної вторинної правової допомоги, практичне застосування статті 53 Кримінального процесуального кодексу України, взаємодія щодо залучення адвокатів до 8 конкурсу, стандарти якості надання безоплатної правової допомоги.

 

Голова ради адвокатів м. Києва Інна Рафальська підкреслила, що система безоплатної правової допомоги розвивається в правильному, систематизованому напрямку.Держава поклала на центри виключно функцію адміністрування. В м. Києві не було зафіксовано випадків втручання працівників центру в правову позицію адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу за контрактом. Також зазначила про необхідність об’єднання зусиль всіх адвокатів щодо належної взаємодії та реагування, коли захисник залучається в порядку статті 53 КПК України. В даному випадку об’єктивність винесення таких рішень залежить виключно від слідства та суду.Відносно необхідності стандартів якості надання безоплатної правової допомоги звернула увагу, що в усьому світі існує алгоритм оцінки надання правової допомоги. Що стосується діючих Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальних справах – такі стандарти, безперечно, стали основним флагманом навчання молодих адвокатів.

 13

В своєму виступі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Василяка зазначила, що між центром та Радою адвокатів в м. Києві існує налагоджена співпраця. Наразі існує необхідність об’єднання зусиль щодо проведення інформаційно-роз`яснювальної про проведення восьмого конкурсу адвокатів для надання безоплатної правової допомоги. Висловилась щодо доцільності підписання Меморандуму про співпрацю між ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Радою адвокатів м. Києва та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та визначення спільних дій щодо забезпечення доступу осіб до безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Олександр Позняк, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області, навів концептуальні точки зору з приводу декількох спірних питань, які активно обговорюються, але фактично не мають відношення до компетенції центрів. Так, наприклад, це стосується застосування ст.53 КПК України, оскільки під час виконання окремої процесуальної дії виникає потенційний ризик порушення права на захист. Однак, центри, виконуючі ухвали суду, не мають компетенції ревізувати ці ухвали, оскільки це є виключним правом судів апеляційних та касаційних інстанцій. Задача адвоката, що продовжить захист після завершення окремої процесуальної дії, навести заперечення проти ухвали про призначення цієї дії в апеляційній або касаційній скарзі. Лише таким чином ця ухвала може бути предметом судового дослідження. На теперішній час вже існують скасовані судові вироки з мотивів порушення права на захист, в тому числі й через порушення під час призначення захисників для окремої процесуальної дії. Завдання захисника, що виконує доручення центру про участь в окремій процесуальній дії, дотриматись відпрацьованого стандарту для цієї ситуації та заявити в суді про порушення права на захист, якщо воно виникло під час окремої процесуальної дії.

 

Під час обговорення також були висвітлені питання проведення інформаційної кампанії щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги, порядку проведення 8 конкурсу адвокатів, які залучаються до надання БВПД, необхідності розроблення стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах, обговорено інші проблемні питання, що виникають під час надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

За результатами круглого столу учасники визначились щодо необхідності  подальшого про доведення спільних зустрічей у форматі круглих столів, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти. Доцільно до таких зустрічей долучати правоохоронні та судові органи, громадські організації. 

 


Приєднуйтесь до офіційної сторінки Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві у Facebook