назад
10.10.19

«Система безоплатної правової допомоги – це одна з найпозитивніших історій в системі Мін’юсту», – Денис Малюська

Міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв’ю виданню «Лівий берег» відповів на багато запитань, у тому числі – щодо системи надання безоплатної правової допомоги.

– Система безоплатної правової допомоги. Чи зміниться її функціонування? Мабуть, ви знаєте ініціативи Національної асоціації адвокатів, щоб реорганізувати цю систему, зокрема, перепідпорядкувати центри безоплатної правової допомоги радам адвокатів в регіонах. Нібито НААУ готує відповідний законопроект.

– Я чув про такі плани. Якщо говорити про законопроект, то його долю вирішувати парламенту. З Мін’юстом така ініціатива не обговорювалася.

На перший погляд, вона мені не подобається. Адвокати є лише одним з елементів системи безоплатної правової допомоги. До неї залучаються юристи, які не є адвокатами. Оскільки є справи, які не потребують залучення адвокатів.

Крім того, виникає питання, чи може адвокатська спільнота сама бути виконавцем і замовником одних і тих самих послуг. Чи зможе вона себе ефективно контролювати? Не можу дати позитивну відповідь.

На даний момент система безоплатної правової допомоги – це одна з найпозитивніших історій в системі Мін’юсту. Міжнародні експерти в один голос стверджують, що в Україні – одна з найкращих систем безоплатної правової допомоги в Європі. Є питання з приводу фінансування системи. Ми його пропрацюємо, оцінимо, чи можна оптимізувати витрати. Але не йдеться про докорінну зміну системи та її адміністрування.

Все інтерв’ю можна прочитати за посиланням https://bit.ly/2ICtBNa

Мовою цифр і фактів

Найбільш актуальним для громадян є доступ до правової інформації та консультацій, це 80% випадків надання безоплатної правової допомоги (553,3 із 719,7 тис. у 2018 році).

До єдиного контакт-центру за номером 0-800-213-103 надійшло 222 тис. дзвінків, з яких 35% — за отриманням правових консультацій.

Понад понад 352,5 тис. користувачів переглянули 797,5 тис. сторінок на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» з моменту її відкриття у вільному доступі (з грудня 2018 по вересень 2019 року).

Вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах у 2018 році надано у 75,3 тис. випадків, захист – у 91,1 тис. випадків.

Загалом слід констатувати стрімке зростання кількості звернень за правовою допомогою. Наприклад, якщо за 2016 рік зареєстровано 273,3 тис. звернень у цивільних та адміністративних справах, минулоріч – 628,6 тис.

Сьогодні в Україні функціонує 535 точок доступу до безоплатної правової допомоги. Це 23 регіональні центри, 84 місцеві центри та 428 їх відділень – бюро правової допомоги, утворені у віддалених населених пунктах.

У системі працюють майже 2,3 тисячі фахівців, з них 1,5 тис. юристи, які безпосередньо забезпечують надання правової допомоги. Понад 6,7 тис. адвокатів включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Формування системи безоплатної правової допомоги та її розвиток забезпечує Координаційний центр з надання правової допомоги, який входить до сфери управління Міністерства юстиції. Така інституціонально незалежна модель притаманна більшості розвинених країн, серед яких Канада, Нідерланди, Англія, Шотландія, Литва, Латвія та ін.

Удосконалення системи БПД відбувається у кількох напрямах. Насамперед це оптимізація та автоматизація внутрішніх процесів, посилення сервісної функції, завдяки чому знижуються адміністративні видатки. Якщо у 2016 році вони становили 30,7%, то минулого року — 24,8%, у наступному планується знизити їх до 22,2%. Крім того, щороку збільшується частка правових послуг, які надають штатні працівники – з 9,7% у 2016 році до 49,5% минулого року. Це дає змогу економити бюджетні кошти, адже середня вартість 1 години роботи працівника системи БПД (до сплати податків) у 2018 році становила 62,7 грн, 1 години послуги адвоката – 90,4 грн.

В Україні видатки на систему безоплатної правової допомоги становлять лише 0,019% від ВПП, тоді як, наприклад, у Польщі 0,021%, Фінляндії 0,037%. Нідерландах 0,048%.