назад

Система безоплатної вторинної правової допомоги як елемент судової реформи

1kvu

Дуже важливо доносити до людей якомога більше важливої, корисної, неупередженої інформації про судову систему України. Це один з основних шляхів вирішення проблеми недовіри громадян до судів. І робити це мають не лише самі працівники судової системи, а й представники інших профільних органів влади, адвокати, журналісти, громадські активісти.


Такий висновок зробили учасники відкритого громадського обговорення щодо перебігу судової реформи в області й Україні загалом, організованого Комітетом виборців України в середу, 28 лютого, в Рівному.


2kvu


На заході, зокрема, обговорили результати вивчення бачення громадських лідерів та експертних груп щодо обізнаності громадян з перебігом судової реформи. Його проводили представники КВУ наприкінці 2017 року в різних містах України, в тому числі в Рівному. Темами дослідження і відповідно обговорення були: поліпшення прозорості судової системи, подолання корупційних ризиків у системі судочинства, фінансове забезпечення судів та інструменти контролю над суддями. 


3kvu


Активну участь у заході також взяло керівництво Регіонального центру з надання безолпатної вторинної правової допомоги у Рівненській області: директор РЦ Василь Овдіюк та заступник директора РЦ Сергій Іллюк. 


Під час обговорення начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Рівненській області Віктор Вдовиченко до позитивів реформи відніс впровадження різних сучасних електронних сервісів. Зокрема, Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Завдяки їй на сьогодні жоден з працівників суду не може вплинути на розподіл справ між суддями. І ця норма закону в нашій області виконується повністю. Крім того, нині у всіх судах Рівненщини є система відеоконференц-зв’язку. Це спрощує доступ громадян до судів.


5kvu


Адвокат-наставник “Офісу громадського захисту” Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Ігор Солімчук наголосив на недостатньому матеріально-технічному забезпеченню в більшості наших судів. Зокрема, приміщення для проведення судових засідань часто не відповідають вимогам. Крім того, пан Солімчук вважає, що недовіра громадян до загалом до влади і до судової, зокрема, бо люди не бачать, щоб порушники були притягненні до належної відповідальності.


Про проблеми з приміщеннями в наших судах говорив і заступник директора Регіонального центру з надання БВПД та за сумісництвом  регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Сергій Іллюк Зокрема, він розповів, що в деяких судах у конвойних кімнатах часто утримується більше осіб, ніж того вимагають стандарти. Це призводить до того, що частина затриманих, враховуючи цей фактор, збирають матеріали і збираються подавати позови про порушення їхніх прав. І в них є значні шанси виграти такі справи. Також у багатьох судах недостатньо місця для роботи і помічників суддів. Крім того, деякі наші суди зовсім не пристосовані для осіб з інвалідністю: пандусів або немає, або вони неякісні, не працюють кнопки виклику тощо.


4kvu

 

Як позитив, частина учасників обговорення відзначили запровадження в судах прес-служб. Вони займатимуться публічними зв’язками, доводитимуть до людей інформацію про те, що робиться в судах, про проблеми в них та інше. Таким чином, суди зможуть стати відкритішими для громадян і це сприятиме збільшенню довіри до судової влади.

Громадське обговорення проводилося в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».