назад
05.03.24

Система БПД долучилася до обговорення питань відновлення прав постраждалих від СНПК

У Києві обговорили ефективні репараційні і компенсаційні механізми для постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, забезпечення правосуддя на національному та міжнародному рівні для потерпілих від СНПК та подальші кроки міжнародної спільноти у забезпеченні безпеки і відновленні прав постраждалих.

Обговорення відбулось у ході міжнародної конференції за участі першої леді Олени Зеленської.

За її словами, постраждалі від сексуального насильства під час війни не можуть чекати на «класичні» репарації, коли закінчиться війна чи коли росія погодиться сплатити відшкодування — діяти потрібно негайно.

Директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов наголосив на важливій ролі широкого інформування, проведення інформаційних кампаній, для долучення суспільства до проблеми сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та інформування про можливості для захисту прав постраждалих від СНПК.

«СНПК – це воєнний злочин. А воєнні злочини не мають строку давності. Отож, кожна постраждала людина може звернутися по допомогу в будь-який час, коли вона буде до цього готова. І в цей момент вона має знати куди саме їй необхідно звернутися і як їй можуть допомогти», –  зазначає Олександр Баранов.

За його словами, слід дотримуватися людиноцентричних підходів для допомоги постраждалим від воєнних злочинів, щоб запобігти ретравматизації людей.

У межах заходу віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина презентувала перший в Україні проєкт щодо невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. Ця програма передбачає надання одноразових проміжних компенсацій, в розмірі 3 тисячі євро, усім ідентифікованим постраждалим до кінця жовтня 2024 року.

Участь у конференції також взяли представники уряду, державних інституцій, міжнародних партнерів, громадських організацій та правозахисники.

Довідково. У 2023 році система БПД проводила масштабну всеукраїнську інформаційну кампанію, щоб привернути увагу суспільства до проблеми сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та інформувати про можливості системи БПД для захисту прав постраждалих від СНПК. У межах кампанії розповсюджували соціальну відеорекламу, яку переглянули мільйони людей.

Крім цього, юристи системи безоплатної правничої допомоги покращували свої навички у сфері захисту прав постраждалих від воєнних злочинів, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Під час тренінгів на практичних кейсах опрацьовували порядок надання допомоги, обговорювали особливості роботи з постраждалими від СНПК, визначали кваліфікацію СНПК відповідно до Кримінального кодексу України, говорили про особливості досудового розслідування та судового розгляду справ тощо. Отож, сьогодні готові надавати необхідну правничу допомогу та супровід постраждалим від СНПК.