назад
12.03.24

Система БПД допомагає постраждалим від торгівлі людьми: дев’ятьом постраждалим вже призначено адвокатів

У серпні 2023 року постраждалі від торгівлі людьми отримали право на безоплатну вторинну правничу допомогу від системи БПД.

Допомога з представництва інтересів у суді надається у зв’язку із захистом прав постраждалих, визначених Законом України «Про протидію торгівлі людьми».

До юристів системи БПД вже звертаються люди, що мають статус особи постраждалої від торгівлі людьми. Дев’ятьом постраждалим в різних регіонах України вже призначили адвокатів, які забезпечують  представництво їхніх інтересів у суді.

Адвокати пояснюють людині, яка постраждала від торгівлі людьми, зазнала моральної та фізичної шкоди, значення та необхідність проведення комплексу слідчих дій, до яких її залучають. Крім цього, у випадках, коли потерпіла людина з поважних причин не може брати участь у судових засіданнях, бере участь в процесі замість неї і забезпечує у такий спосіб дотримання її прав та інтересів.

Історії постраждалих, яким допомагає система

4 роки трудового рабства

Чоловік на Вінниччині, не маючи власного житла та  роботи, обірвавши стосунки з родичами, опинився у скрутних життєвих обставинах. Цим скористався інший чоловік, який спочатку запропонував йому роботу, а потім забрав паспорт та інші документи, утримував у себе, примушував виконувати всю роботу по господарству, погрожував. А потім змусив відпрацьовувати власний борг перед третьою особою — працювати сторожем. Як тільки з’явилася можливість, нагляд за ним послабився, чоловік втік й одразу ж звернувся до поліції.

Підозрюваного затримали, відкрили кримінальну справу, а чоловіку надали статус потерпілого від торгівлі людьми. До системи БПД його скерували працівники суду, коли він виявив бажання залучити адвоката за рахунок держави.

Система БПД призначила йому адвоката, який представляє його інтереси у суді,  допомагає домогтися справедливого покарання винному у вчиненні кримінального правопорушення. Крім цього, чоловік, з допомогою адвоката, що співпрацює з системою БПД, планує подати цивільний позов про стягнення з обвинуваченого матеріального та морального збитку. Розгляд справи триває.

Четверо постраждалих від сексуального насильства

Жінки різного віку у 2022 році влаштувалися на роботу адміністраторами веб-сайту, а виявилися втягнутими у порнобізнес. Через постійні залякування, шантаж, психологічний тиск та безпекову ситуацію в регіоні (Миколаївщина), самостійно вибратися з цієї ситуації не змогли, аж поки організаторів бізнесу не затримали представники правоохоронних органів.

Зараз всі вони мають статус потерпілих від торгівлі людьми. До системи БПД звернулися за направленням від прокурора.

Їм призначено адвоката, який представляє їхні інтереси. Розгляд справи у суді триває.

Ледь не вивезли за кордон для сексуальної експлуатації

Трьох жінок, які перебували в уразливому стані, завербувала жителька Івано-Франківщини. Вона намагалася перевезти їх закордон, втягнути в заняття проституцією. Проте підозрювану затримали, а жінок зняли з автобуса.

На час звернення до системи БПД жінки мали статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Постраждалим призначено адвокатів. Кримінальне провадження передано до суду, однак слухання справи ще не було.

Звертаючись по правничу допомогу під час розгляду кримінальних проваджень про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України, потерпілі від торгівлі людьми домагаються справедливого покарання тим, хто вчинив злочин та відшкодування матеріальної і моральної шкоди.

Правопросвіта про ризики торгівлі людьми

Крім цього, фахівці системи безоплатної правничої допомоги по всій Україні постійно проводять правопросвітницьку роботу у громадах про те, на що слід звертати увагу, щоб не втрапити в ситуацію торгівлі людьми.

В умовах повномасштабного вторгнення рф ризик потрапити в ситуацію торгівлі людьми збільшується. Особливо вразливими є внутрішньо переміщені особи, діти, жінки, мешканці регіонів, наближених до зон бойових дій. Тому більшість правопросвітницьких заходів юристи проводять для представників цих категорій. Часто такі заходи підтримують також партнери з громадського сектору та державних органів влади.

Людям розповідають, як не потрапити на гачок вербувальників, як діяти, якщо людина постраждала від торгівлі людьми, і куди можна звернутися по допомогу.

Так, минулого року в Одесі за участі представників системи БПД відбулася акція «Народжені вільними». Під час цієї акції мешканці міста дізналися про дії держави та місцевих органів влади у сфері запобігання та недопущення випадків торгівлі людьми та про можливості отримання комплексної допомоги постраждалими від цього явища.

В Кіровоградській та Миколаївській областях фахівці системи БПД провели низку правопросвітницьких семінарів, під час яких акцентували на важливості легального працевлаштування, а також на ризиках працевлаштування за кордоном. Зокрема, учасникам пропонували пройти онлайн-квест з безпечного працевлаштування,  створений за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ),  та ознайомитися із реальними ризиками потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.

На Сумщині юристи системи БПД долучалися до інформаційно-просвітницької акції «Захисти себе», що відбулася на базі простору для жінок і дівчат «Вільна”.

Крім цього, юристи Недригайлівського бюро правової допомоги обговорювали питання попередження громадян щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми зі старостами старостинських округів. Оскільки у громадах, які постраждали від війни і зіткнулися із втратою доходів, зростають ризики виникнення таких небезпечних явищ, як торгівля людьми.

На Вінничині минулого року послуги системи БПД презентували на форумі «Вінниччина без торгівлі людьми!». Зокрема, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова розповідала про важливу роль юридичного супроводу постраждалих від торгівлі людьми під час розгляду кримінальних проваджень, бо правнича допомога суттєво підвищує шанси довести справу до логічного завершення і домогтися справедливого покарання для злочинців.

У Запоріжжі восени 2023 року фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях спільно з представниками обласної військової адміністрації, правоохоронних органів, соціальних служб, громадських і благодійних організацій взяли участь у засіданні круглого столу «STOP! Полювання на людей!». Під час якого об’єднували зусилля відомств, установ та громадського сектору для протидії торгівлі людьми, надання допомоги постраждалим та популяризації правил безпеки під час міграції. Серед можливих форм співпраці обговорили перенаправлення постраждалих осіб до юристів системи БПД та участь спеціалістів у заходах попередження та реагування на випадки торгівлі людьми.