назад
01.06.22

Система БПД Сумщини: як відзначали День захисту дітей під час військового стану

В  Україні триває військовий стан. Сумщина є однією із прикордонних областей, що межує із країною агресором. Не зважаючи на  тривожні події, життя триває. Сьогодні – перший день літа. В Україні 1 червня традиційно відзначається День захисту дітей. Про те, як відзначали це свято міжнародного масштабу  в системі безоплатної правової допомоги Сумщини піде мова далі. 

Міжнародний день захисту дітей, який також називають День дітей або Дитячий день. Це свято слугує нагадуванням про те, наскільки важливий захист дитячих прав.

«День захисту дітей – це не лише прекрасне свято радості та надії. Воно покликане, щоб привернути уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров’я дитини – це є безпосередньою метою запровадження Дня дітей», – акцентує увагу директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Як та чому з’явився цей день?

Міжнародний день захисту дітей – «International Day for Protection of Children» – це одне з найстаріших міжнародних свят. В Україні цей день відзначається із 1998 року. Хоча уперше день відзначався у 1950 році у 51 країні світу, а започаткувала його Рада Міжнародної демократичної федерації жінок у 1949 році   у Парижі.

Сьогодні  про День захисту дітей, в межах його основної мети, Конотопським, Сумським, Охтирським та Шосткинськими місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведені різного роду правопросвітницькі заходи, флешмоби та акції.

Серію онлайн заходів для дітлахів Охтирщини провели  спеціалісти системи БПД району, серед них:

  • «Права дітей у період воєнного стану. Захист прав дітей, які перемістилися з територій, де ведуться бойові дії»;
  • «Знай свої права – захищай своє життя»;
  • «Кібербезпека підлітків у соціальних мережах у період воєнного стану»;
  • «Захист дітей в умовах воєнного стану».

Також до онлайн заходів доєдналися фахівці Сумського місцевого центру з надання БВПД, зокрема, юристка Анна Кожушко взяла учать у круглому столі на тему: «Захист і підтримка дітей в умовах воєнного часу» організованому Сумським державним  педагогічним університетом ім. А.С. Макаренка.

Що треба знати про права дітей?

Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. Про їх права фахівці сьогодні розповідали в різних куточках Сумського краю.

Правопросвітницький захід для молодіжно-дорадчої  ради  при Кролевецькому міському голові «Дитина та її права. Основні аспекти реалізації» провела  фахівчиня Кролевецького бюро Світлана Ткаченко. Окрім того, серед заходів Шосткинського місцевого центру сьогодні є правопросвітницька бесіда для вихованців Обласного центру психологічної реабілітації дітей «Правила поведінки дітей під час комендантської години», що відбулась за участі фахівчині Шосткинського  місцевого центру з надання БВПД Світлани Мязіної та волонтерки Наталії Ющенко.

Як привітали дітей в цей день система БПД Сумщини?

1 червня в Україні та світі влаштовуються різні розважальні заходи для дітей, зокрема конкурси з подарунками, концерти, виставкові та пізнавальні заходи.

Звісно, цьогоріч тисячам українців не до святкувань, проте, діти залишаються дітьми й потребують не тільки турботи та любові, але й розваг.

Маю право на мирне життя – основна теза правопросвітницького заходу для учнів та вчителів Соснівського НВК. Заступник директора Конотопського місцевого центру з надання БВПД Валентина Волік наголосила про те, що основна цінність, яка має сенс – це життя.

Учасники мали змогу взяти участь в ігровому квесті із настільних ігор та зіграти в «Важницю правову», «Антикорупційну мафію» та гру «Два козаки – три гетьмани». Учасники також  обговорили  сучасні виклики захисту прав дітей в умовах військового стану в Україні.

Фахівчиня Конотопського місцевого центру з надання БВПД  Яніна Козіна  завітала до  дитячого відділення   Конотопської ЦРЛ. Діткам, які проходять лікування та батькам малюків подарували солодкі гостинці та нагадали про Конвенцію про  права дитини, якою, на жаль, під час війни постійно нехтують.  Також, відбулася зустріч з юними футболістами на місцевому стадіоні. Діти радо долучилися до акції «Маю право на мирне життя».

Серед багатьох ініціатив в День захисту дітей були розроблені тематичні ролики до права дітей. Один із таких –  «Маю право на мирне життя» відзнятий Роменським бюро правової допомоги у вигляді відеоінформування.

Вітання Сумського місцевого центру з надання БВПД можна переглянути за посиланнямhttps://fb.watch/dnab988WLI/.

Як змінилося святкування під час військового стану?

Цього року День захисту дітей став для кожного з нас особливим, так як в Україні розгорнулася повномасштабна війна. Частково змінилися і самі заходи до Дня дітей. Серед спектру тематичних правопросвіт системи БПД Сумщини можна визначити присвячені вшануванню пам’яті дітей, які загинули під час війни.

Недригайлівським бюро правової допомоги  проведена зустріч із педагогічним і дитячим колективом Хоружівського центру соціально-психологічної реабілітації. Фахівці цього бюро правової допомоги Ірина Валюх та Вадим Терещенко залучили до даного заходу працівників центрального дитсадка «Барвінок», працівників ЦНАПУ Недригайлівської ради та відділу праці та соціального захисту населення Недригайлівської ради, які теж активно сприяють розвитку малечі Недригайлівщини.

Також акція «Пам’ять» за загиблими дітьми в Україно-російській війні протягом дня сьогодні проведена Липоводолинським бюро правової допомоги.

Кожна зустріч з дітьми – це можливість дорослим вплинути на психологічний і емоційний стан, подарувати позитивний настрій та розрядити атмосферу сьогодення.