назад

Система БПД Тернопільщини продовжує співпрацю з представництвом Норвежської ради у справах біженців в Україні

Представники Норвезької Ради у Справах біженців Україна (NRC) завітали з візитом до Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області, підписали Угоду та безоплатно передали набір канцелярських та витратних матеріалів для офісної техніки. Допомога надана за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.

Угода, укладена в рамках Проєкту «Рамкова програма NMFA 2022 щодо реагування на надзвичайні ситуації» (UAFM2207), має на меті покращення доступу внутрішньо переміщених осіб та людей, що постраждали внаслідок збройного конфлікту в Україні (особи, що постраждали від конфлікту), до якісної безоплатної первинної та вторинної правової допомоги за місцем їх постійного проживання або тимчасового перебування в межах Тернопільської області.

ВПО мають право на всі види правових послуг, передбачених ч.2 ст.13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». З початком російської військової агресії їх кількість лише зростає і основна мета системи БПД – надати якісну правову допомогу переселенцям, щоб люди почувалися в правовій безпеці, знали куди можна звертатися та були впевнені, що отримають належний юридичний супровід – підкреслює директор Регіонального центру Ірина Хондогій.

Отримання фахівцями офісних наборів від NRC зможе зміцнити потенціал системи БПД Тернопільщини в наданні послуг переселенцям та людям, що постраждали від конфлікту. Основними тематичними напрямами правової допомоги будуть питання, пов’язані зі: статусом ВПО, пенсіями та соціальними виплатами, перетинанням державного кордону, виконавчим провадженням (що може стати перешкодою для доступу до банківських рахунків та перетинання державного кордону), реєстрації актів цивільного стану (народження, смерті та укладання шлюбів), а також оформлення статусу волонтера (для відкриття відповідного банківського рахунку) тощо.

Система БПД допомагає вимушеним переселенцям, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Крім соціально-побутових питань, ВПО мають дуже багато проблем юридичного характеру та потребують кваліфікованої підтримки з боку правників. Щоб покращити організаційну та матеріально-технічну спроможність системи БПД Тернопільщини, NRC надали допомогу – зазначила представниця NRC, провідний юрист ІКПД Марія Бурба.

Правову допомогу та підтримку вимушені переселенці можуть отримати як у приміщеннях місцевих центрів з надання БВПД чи бюро правової допомоги, так і під час роботи виїзних консультаційних пунктів, а також у місцях видачі гуманітарної допомоги, тимчасового проживання ВПО тощо.

Щиро дякуємо нашим партнерам за розуміння та співпрацю!