назад

Система БПД як гарант забезпечення конституційного права громадян на захист

гол

Сьогодні, 4 травня, у Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області відбувся тематичний семінар з кандидатами в адвокатами, які ще не співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги та не надають БВПД незахищеним верствам населення.

Участь у заході також взяли директор Регіонального центру Василь Овдіюк, голова кваліфікаційної палати КДКА Рівненської області Сергій Шилан, а також адвокати, що співпрацюють з системою БПД.

Спершу керівник Регіонального центру Василь Овдіюк наголосив присутнім адвокатам на проведенні з 2 травня до 21 червня 2018 року чергового конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Василь Овдіюк детально роз’яснив присутнім порядок участі у конкурсі, а також основні моменти, що виникають в адвокатів під час реєстрації.

1

Окрім того, особливу увагу Василь Овдіюк приділив питанню забезпечення конституційних прав громадян на захист. Так, відповідно до Конституції України, підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист. Підставою для призначення адвоката затриманій особі є не лише повідомлення службової особи, яка здійснила затримання, а й безпосереднє звернення затриманої особи або її родича до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такі повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються уповноваженою службовою особою Регіонального центру з надання БВПД цілодобово. Протягом години з моменту реєстрації повідомлення про затримання особи працівник Регіонального центру призначає адвоката та видає доручення для підтвердження його повноважень для надання такій особі безоплатної вторинної правової допомоги.

2

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).