назад
13.12.19

Система надання БПД працює над імплементацією рішень Європейського Суду

Стан виконання Україною рішень Європейського Суду з прав людини та роль у цьому системи надання безоплатної правової допомоги. Співпраця органів державної влади, неурядових організацій та експертної спільноти у сфері захисту прав людини для подальшого виконання рішень ЄСПЛ.

Про це говорили учасники другої мережевої зустрічі «Виконання рішень Європейського Суду з прав людини Україною: досягнення, перспективи та очікування», що відбувся у правовому клубі PRAVOKATOR.Київ.

«Приємно визнавати, що українська система надання безоплатної правової допомоги завдячує своїм існуванням Європейській конвенції з прав людини. А саме статті 6, що передбачає основоположне право одержувати правову допомогу безоплатно. У подальшому система інтегрувала стандарти Ради Європи та практику ЄСПЛ у всі аспекти своєї діяльності. Зокрема, вони лягли в основу стандартів якості надання наших послуг», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Система надання БПД працює над імплементацією системних рішень ЄСПЛ. Зокрема, йдеться про виконання рішення Зеленчук та Цицюра проти України.

«Рішення Європейського Суду по справі Зеленчук та Цицюри проти України було знаковим. Багаторічній проблемі з мораторієм на продаж земель надана правова оцінка – порушення 1 статті Додаткового протоколу до Європейської конвенції з прав людини. ЄСПЛ визнав мораторій неналежним і не єдиним можливим способом захисту суспільного інтересу», – розповів Олексій Бонюк.

Відкриття ринку землі та підвищення правової спроможності громадян та громад у сфері земельних правовідносин – це взаємопов’язані речі. Для системи надання БПД «земельна» тема не нова. З 2019 року разом зі Світовим Банком реалізується комплекс ініціатив з підвищення спроможності малих землевласників та громад самостійно захищати свої права. Пілотний проєкт «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» реалізований у Київській, Миколаївській та Львівській областях. Проведені тренінги для працівників системи БПД, адвокатів, юристів органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, землевпорядників та реєстраторів. Мобільні групи виїжджали у віддалені громади, аби краще дізнатися про основні земельні проблеми селянства та допомогти вирішити їх.

Тепер весь цей напрацьований досвід буде поширений на всю Україну. Для того, щоб краще знати правові потреби учасників ринку землі, регулярно проводитимуться дослідження правових проблем землевласників та землекористувачів.

«Цей інструмент дає можливість зрозуміти, які правові питання хвилюють людей. З початку нового року плануємо проводити соціологічні дослідження з земельної тематики», – розповів Олексій Бонюк.

Відповідно до результатів досліджень буде складено перелік питань у земельній сфері, які найбільше цікавлять землевласників та землекористувачів певного регіону. З урахуванням цього проводитиметься навчання працівників системи БПД до надання правової допомоги у сфері земельних правовідносин. Результати цих досліджень також використовуватимуться при підготовці та проведенні правопросвітницьких заходів.

До правопросвітництва залучатимуться земельні радники. Це волонтери системи БПД, які, пройшовши відповідне навчання, зможуть надавати загальні поради щодо вирішення проблем у сфері земельних відносин та з’єднувати людей з фахівцями системи БПД.

«Створення правосвідомого землевласника – це найналежніший з можливих інструмент захисту як приватного, так і суспільного інтересу», – наголосив Олексій Бонюк.