назад

Підвищуємо рівень правосвідомості молоді

Для того, щоб молодь не лише знала свої права, а й те, де їх можна захистити, а також яка відповідальність настає за порушення законів, юристи Регіонального центру проводять правопросвітницькі зустрічі як зі школярами, так і студентами. Цього разу зустрілися з молоддю, яка навчається в Сумському вищому професійному училищі будівництва і дизайну.

Юрист Регіонального центру Олексій Рибалка розповів студентам про безоплатну правову допомогу, хто її отримує та на яких підставах. Також говорили й про відповідальність за правопорушення.

«Думаю, вам неодноразово розповідали про ваші права. Але слід пам’ятати, що нашим законодавством встановлено правила поведінки, за порушення яких осіб можуть притягнути до відповідальності», – наголосив юрист.

Неповнолітні можуть притягуватися до трьох видів відповідальності: адміністративна, кримінальна і цивільна.

Якщо ви своїми діями або бездіяльністю порушуєте громадський порядок, власність, або ті ж самі права інших осіб, то за це вас може бути притягнуто до адміністративної відповідальності. Адміністративна відповідальність настає з 16 років.

Детально огбговорили такі часті правопорушення як розпивання алкогольних та слабоалкогольних напоїв, куріння, дрібне хуліганство.

Також зупинилися на кримінальній відповідальності. Цей вид відповідальності настає за більш тяжкі проступки, які називаються злочинами. Перелік злочинів наведено у Кримінальному кодексі України. Суб’єктом злочину є особа, яка на момент його вчинення досягла 16 років, але є випадки, коли до відповідальності притягуються підлітки, які досягли 14 років.

Види покарань:

Штраф, громадські роботи, виправні роботи, позбавлення волі на певний строк, арешт.

1) застереження;

2) обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього;

3) передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;

4) покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків;

5) направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років.

Обговорення питань супроводжувалося переглядом тематичних відеороликів та їхнім аналізом. Студенти отримали необхідні інформаційні матеріали та візитівки центрів та бюро правової допомоги.