назад

Система правової допомоги – надійний партнер для представників територіальних громад

Прикладом такого ефективного партнерства є цикл кущових семінарів на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», що дають можливість вирішувати наболілі питання у територіальних громадах та підвищувати правову обізнаність представників громад.

4 липня 2019 року Чутівщина стала місцем зібрання для сільських, селищнихголів,депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування, держслужбовців Чутівського та Карлівського районів.

Під час кущового семінару на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» присутніх навчали як вирішувати та реагувати на правові потреби у відповідних громадах.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися голова Чутівської районної державної адміністрації Сергій Апряткін та голова Чутівської районної ради Володимир Филенко.

Модератором заходу виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

«Чутівщина є одним із районів області, що має найбільшу підтримку правової допомоги представниками органів місцевого самоврядування, адже в кожній сільській раді прийняті програми правової освіти та правової допомоги населення. Не залишилися осторонь також і селищна та районна рада, які також затвердили відповідні програми. Це все свідчить про активну співпрацю представників бюро правової допомоги та територіальних громад», – відзначив очільник системи безоплатної правової допомоги області.

З його виступу присутні також дізналися про те, які гарантії мають громадяни щодо захисту своїх прав, зокрема, завдяки системі безоплатної правової допомоги, як таку допомогу громадяни можуть отримати у Чутівському та Карлівському районі та яка діяльність проводиться фахівцями бюро правової допомоги щодо інформування про їх права та захист. Він також розповів про можливості отримання правової допомоги не лише в офісах місцевих центрів та бюро правової допомоги,а й під час роботи мобільних та дистанційних пунктів доступу, які діють в приміщеннях органів виконавчої влади місцевого самоврядування, бібліотечних закладів, військових частих, установ виконання покарань. Олександр Черчатий також нагадав про можливість отримати правову допомогу за місцем проживання або перебування, якщо особа не може за станом здоров’я особисто відвідати місцевий центр та бюро правової допомоги. Не оминув він і напрям правопросвітництва, який реалізується фахівцями системи БПД області та має на меті поінформувати про права та як ними скористатися та, у разі необхідності захистити.Спікери заходу розповіли присутнім представникам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування про актуальні питання розвитку місцевого самоврядування на Полтавщині, особливості подачі проектів у рамках реалізації програми «Бюджет участі», які дозволяють громадам втілювати в життя масштабні, амбітні проекти, спрямовані на розвиток територіальних громад.

Про мету загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, заходи, які проводяться задля його реалізації учасників семінару розповіли наші партнери представники органів юстиції. Під час виступу вони поінформували про реалізацію Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області актуальних кампаній проекту «Я МАЮ ПРАВО!» за напрямами: #АгроРейдериСтоп; #МаскиШоуСтоп; #ЧужихДітейНеБуває; #ВідповідальнеБатьківство; #ЗаплатиЗарплату; #ХабарЗаНавчанняСтоп; #ЗупиниНасильство; #ЗупинимоБулінгРазом; #ЯМаюПравоНаВиконанняРішенняСуду, «ЯМаюПравоБутиПрисяжним», «Поїхати з дитиною за кордон – легко!».

«У рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують, ми доводимо, що держава може бути твоїм партнером, а всі громадяни рівні перед законом.», – додала перша заступниця начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак.

Висвітлюючи блок із соціальних питань доповідачі розповіли про правові засади соціального захисту громадян, пенсійну реформу, її суть та механізми реалізації.

На семінарі також розглянули питання щодо напрямів та форм протидії рейдерству в аграрній сфері та особливості реалізації реформи медицини на Полтавщині здобутки та перспективи її впровадження.

Серед партнерів заходу представники Полтавської обласної ради, Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.