назад
20.06.23

Там, де потрібні: як працюють консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги

Окрім розгалуженої мережі бюро правової допомоги, отримати допомогу юриста можна під час роботи консультаційного пункту. З початку року такою можливістю скористалися більш ніж 28 тисяч осіб.

Консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги — це одна з форм роботи бюро, коли консультування громадян відбувається  поза межами бюро. Вони організовуються у приміщеннях, наприклад, органів Пенсійного фонду, закладах соціального обслуговування населення, ЦНАПах, геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах для громадян похилого віку, установах виконання покарань тощо. 

Мешканцям сільської місцевості

Попри бойові дії в українців виникає чимало питань в сфері земельного права. Щоб спростити доступ землевласників та землекористувачів до юридичних послуг, фахівці бюро правової допомоги організовують виїзні консультаційні пункти у віддалених селах та селищах.

Зокрема, на Вінниччині такі виїзди в межах програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» активно здійснюють юристи Тульчинського, Ямпільського та Могилів-Подільського бюро. Так, завідувач Тульчинського бюро правової допомоги Руслан Швець побував у селі Зарічному. Серед питань, що цікавили мешканців   особливості безоплатної передачі земель державної та комунальної власності у приватну власність, порядок укладання та розірвання договору оренди землі, а також усунення перешкод в користуванні своєю земельною ділянкою, якщо сусід зайняв її частину. 

Юрист Тульчинського бюро правової допомоги під час роботи консультаційного пункту в селі Зарічне

Часто до таких виїзних прийомів долучаються й інші фахівці. Наприклад, під час виїзду до Серебринецького старостинського округу, окрім завідувача Могилів-Подільського бюро правової допомоги Петра Ласкуса, власників та користувачів землі консультувала землевпорядниця округу Наталія Галинчук. 

Допомога там, де потрібна: консультуємо внутрішньо переміщених осіб та мешканців деокупованих територій

З перших днів воєнного стану юристи системи розпочали консультування в місцях компактного проживання чи перебування ВПО (гуртожитках), гуманітарних штабах, дитячих садочках, тобто там, де перебувають внутрішньо переміщені особи. Така практика триває і нині, так юристи Бучацького бюро правової допомоги завітали до переселенців, що проживають в гуртожитку в селі Трибухівці, що на Тернопільщині.

“Якщо на початку дії воєнного стану внутрішньо переміщених осіб переважно цікавили питання отримання статусу ВПО та соціальних виплат, то сьогодні вони стосуються усіх галузей права, зокрема є питання щодо оформлення аліментів чи умови та підстави для позбавлення батьківських прав”, – зазначає юристка Тетяна Горбатюк.

Юристи Бучацького бюро правової допомоги консультують ВПО в гуртожитку в селі Трибухівці, що на Тернопільщині.

Окремої уваги потребують і мешканці деокупованих територій, які мають не лише чималу кількість правових запитів та потреб, але й проблеми гуманітарного та психологічного характеру. Тож фахівці системи БПД об’єднують свої зусилля з представниками громадських організацій,  благодійних фондів та міжнародних неурядових організацій. Такий підхід дозволяє надати громадянам комплексу допомогу.

Так, на початку червня юристка Миколаївського бюро правової допомоги №2 Людмила Дзядевич спільно з представниками Норвезької Ради у справах біженців, здійснила виїзні прийоми в деокупованих населених пунктах Миколаївщини. Загалом в трьох селах до консультування долучилось 84 людини.

Консультаційні пункти в установах виконання покарань

Одним із пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є доступність послуг для кожного, хто потребує професійної правничої підтримки. Зокрема робота консультаційних пунктів дозволяє реалізувати це право особам, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі. 

Так, юристи Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях організували проведення онлайн-консультування засуджених осіб, що відбувають покарання у Вознесенській виправній колонії №72.

«Окрім питань, пов’язаних із відбуванням покарань, у засуджених можуть виникати й інші правові труднощі, зокрема в сфері сімейного чи спадкового права. Тому ми налагодили співпрацю з установами виконання покарань саме у напрямі організації роботи консультаційних пунктів, відтак засуджені отримують можливість особисто поспілкуватися з юристами та знайти можливості розв’язання нагальних проблем у правовий спосіб», – відзначає заступник директора Регіонального центру Євген Мороховець.

Юристи системи БПД Миколаївщини під час онлайн-консультування засуджених, що відбувають покарання у Вознесенській виправній колонії

Як знайти консультаційний пункт

Про дату, час та місце роботи консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги можна дізнатися з відповідних графіків за посиланням: https://bit.ly/42fQ3lW або зателефонувавши до найближчого бюро правової допомоги чи до контакт-центру системи 0 800 213 103.