назад
18.10.17

Телеглядачі дізналися про роботу системи БПД області

IMG 20171005 100100

У черговому випуску рубрики «Юридичний ранок» у ранковому телешоу «Ранок на Лтаві» фахівці системи БПД Полтавщини Ігор Клименко та Юлія Козаченко поінформували глядачів про здобутки фахівців системи безоплатної правової допомоги щодо забезпечення жителів області якісними правовими послугами, основні першочергові завдання, перспективи у роботі фахівців системи, про Загальнонаціональний проект «Я МАЮ  ПРАВО!» та як він реалізуватиметься в регіоні.

 

Під час виступу заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Ігор Клименко повідомив показники роботи Регіонального та місцевих центрівобласті.

«Безоплатну правову допомогу у місцевих центрах на Полтавщині отримали понад 20 000 громадян, Регіональним центром видано понад 4 500 доручень для представлення інтересів клієнтів у кримінальному процесі. Дані показники свідчать про дієвість системи та довіру до неї громадян, які досить часто звертаються за рекомендацією своїх рідних, друзів, які вже мали можливість на власному досвіді оцінити результативність нашої роботи» – зазначив Ігор Клименко.

Заступник директора також розповів про роботу, яка проводиться фахівцями системи щодо наближення правової допомоги до жителів територіальних громад.

 «Першочергове завдання, яке постає перед фахівцями системи, є її переорієнтація з наданням правової допомоги не лише окремим клієнтам, а й територіальних громадян в цілому. Така робота буде проводитися шляхом поглиблення співпраці з органами влади, включаючи об’єднані територіальні громади; сприяння прийняттю цільових програм, проведення правопросвітницьких заходів; розвитку мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД; розширення доступу територіальних громад до БПД (параюристи, дистанційні пункти, виїзні прийоми, скайп-допомога тощо)» – зазначив він.

Глядачі дізналися про співпрацю фахівців системи з параюристами, молодими правниками, які залучаються до проведення правопросвітництва, надання правової допомоги. Також Ігор Клименко розповів про реалізацію Програми правової освіти населення та яка робота проводиться фахівцями системи БПД у цьому напрямі.

 Юлія Козаченко, заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області в свою чергу поінформувала телеглядачів «Юридичного ранку» про те, що стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», який має на меті підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян шляхом інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб.

Вона повідомила, що проведення правопросвітництва в регіоні є одним із першочерговим завданням, яке постає перед фахівцями системи  БВПД області.

«Проведення правоосвітніх заходів це системна та постійна робота, яка проводиться Регіональним, місцевими центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги. Лише за 9 місяців поточного проведено понад 500 правопросвітницьких заходів для різних цільових груп» – зазначила вона.

Як зазначила фахівець Регіонального центру, проект буде охоплювати всі міста України, включаючи віддалені селища, у тому числі ті, де функціонують центри та бюро системи надання безоплатної правової допомоги. Його тривалість – 3 роки. На відміну від звичайних правопросвітницьких заходів, які постійно проводяться в регіоні, з метою належного виконання проекту Мінюстом розроблена комунікаційна стратегія, якою визначені основні аспекти його реалізації, категорії осіб, для яких буде проводитися правопросвітництво, дана робота та форми заходів розподілені на окремі етапи, розроблені також ключові повідомлення, які дотримуватимуться відповідальними виконавцями при проведення заходів.

У 2017 році цільовими аудиторіями, які будуть охоплені проектом будуть громадяни, в яких виникає потреба вирішити спір, власники бізнесу та майна, студенти; аграрії та селяни; громадяни, які мають право на субсидію; особи, які мають право на аліменти

Як зазначила фахівець Регіонального центру, в рамках реалізації проекту центрами з надання БВПД будуть проводити правопросвітницькі заходи самостійно та спільно з ГТУЮ, розповсюджувати інформаційні друковані матеріали; інформацію про проект у ЗМІ, соціальних мережах, на своїх веб-сайтах тощо.

             «Основний девіз проекту: ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ! Тобто, я знаю свої права, користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують, захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права» – зазначила Юлія Козаченко.

Більш детально ознайомитися з інформацією про проект можна на його офіційному веб-сайті: prаvo.minjust.gov.ua.

Нагадуємо, що  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.