назад

Тонкощі земельних правовідносин: На Рівненщині пройшов навчальний семінар щодо надання у власність земельних ділянок та їх державної реєстрації

Фахівці бюро правової допомоги та місцевих центрів з надання БВПД зібрались у Регіональному центрі з НБВПД на навчальний семінар під назвою «Підстави та порядок надання земельних ділянок у власність громадян. Державна реєстрація земельних ділянок». Тренінг для фахівців системи БПД Рівненщини провели кваліфіковані фахівці у галузі земельного права, як теоретики, так і практики:  це науковці, інженери-землевпорядники та   представники нотаріату.

На початку року при Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області розпочала свою роботу консультативно-методична Рада з питань земельних правовідносин.  Мета її роботи – це, насамперед, проведення регулярних навчань та тренінгів  спільно з сертифікованими тренерами-модераторами для працівників, які безпосередньо працюють з людьми, а також надання методичних рекомендацій.

« Ми хочемо максимально підготувати наших фахівців до земельної реформи.   Зараз наша мета – поглибити знання з основних положень земельного законодавства. Перед проведенням сьогоднішнього семінару, нами було вивчено потребу працівників в поглибленні знань з конкретних питань застосування земельного законодавства, складено програму навчального семінару та запрошено спікерів, компетентних саме з  цих питаннях », – наголосив у своєму вітальному слові директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк.

Розпочала навчальний семінар кандидат наук, старший викладач кафедри правових природоохоронних дисциплін Навчально-наукового інституту права Національного університету водного господарства та природокористування Оксана Швець.

« План проведення навчальних семінарів для фахівців системи БПД ми складали таким чином, аби йти від загального до конкретного. Тому я підготувала презентацію на тему «Підстави та процесуальний порядок надання земельних ділянок у власність громадян» , – зазначила Оксана Швець.

 

 

У своєму виступі Оксана Швець детально зупинилась на питаннях загальних засад приватизації землі громадянами, підстав набуття земельних ділянок у власність,порядку безоплатної приватизації ділянок громадянами, пільг учасників АТО щодо набуття у власність земельної ділянки, та набуття права власності шляхом укладання цивільно-правової угоди.

Наприкінці 1990-х відбулось прискорення земельної реформи шляхом розпаювання земель колишніх радгоспів/колгоспів серед працівників та пенсіонерів цих підприємств. Потім було організовано масовий процес виділення часток (паїв) у земельні ділянки в натурі (визначені на місцевості). У результаті цього процесу мільйонам нових власників були видані акти на право власності на конкретні земельні ділянки. Тоді власники земельних ділянок отримали право розпоряджатись ними на власний розсуд, до того моменту, поки не набрав чинності мораторій на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення.

«Фактично, з 2001 року в Україні був ввдений мораторій на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення. Така заборона спочатку була тимчасовою (на 1 рік), згодом її  дію продовжено ще на чотири роки, згодом – ще, і так понині. Разом з тим, і в питанні мораторію, і в питаннях виділення паїв в натурі та переходу прав на земельні частки є дуже багато своїх нюансів і тонкощів. Тому, на мою думку, варто саме на них і зосередити увагу  »,  – зазначив юрист, сертифікований інженер-землевпорядник Олександр Доброжанський.

З часу початку видачі актів на право власності на землю і дотепер, ці документи видозмінювались декілька разів. Різняться вони не лише кольорами бланку але й самим змістом. Тому, третій блок семінару був присвячений саме видам правовстановлюючих документів та документів про державну реєстрацію прав на земельну ділянку.

 «Державний акт на право приватної власності на землю — документ, виданий уповноваженим державним органом, що підтверджує право власності громадянина чи юридичної особи на земельну ділянку. Містить інформацію про власника земельної ділянки, підстави набуття права власності на земельну ділянку, місцерозташування, площу, кадастровий номер земельної ділянки. Проте, варто дуже уважно вивчати державні акти, з якими клієнти приходять до Вас, особливо звертати увагу на наявність усіх необхідних відміток уповноважених органів», – розповіла нотаріус, керівник Рівненського обласного відділення Української нотаріальної палати Інна Бернацька.

Після трьох презентацій спікерів відбулось обговорення порушених тем, адже у фахівців системи БПД виникло чимало уточнюючих запитань, на які члени консультативно-методичної Ради з питань земельних правовідносин надали вичерпні роз’яснення.

Довідково:

Презентація “Право власності громадян”