назад

36939820 815375521986739 3645250271530975232 n«Щороку тисячі громадян України потерпають від торгівлі людьми цей вид злочину за рівнем прибутковості займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками. Щорічний дохід злочинців від торгівлі складає близько 32  мільярдів доларів. Для злочинців – це великі гроші, для людей – страждання , зруйновані сім΄ї, втрачене здоров΄я і навіть життя….»

Проблема торгівлі людьми є однією із найбільш тривожних у сучасному світі і на превеликий жаль вона не оминула нашої  держави.  Як свідчить статистика протягом року  за кордон виїжджають сотні тисяч людей в пошуках роботи та кращого життя, але частина з них потрапляють у руки шахраїв. Найбільш гострими формами работоргівлі сьогодні є нелегальне використання праці жінок та дітей. Проте жертвами так званих «работорговців» за часту  стають і чоловіки.  Торгівля жінками та дітьми це чітко налагоджений злочинний бізнес, що проявляється у формах проституції, наркоманії, експлуатації дитячої праці. Зазвичай у «групу ризику» потрапляють дівчатка та хлопчики молодшого шкільного віку, «діти вулиць», студенти, малозабезпечені та безробітні.

Можна виокремити деякі причини,  з яких люди потрапляють у таку ситуацію,як торгівля людьми :

-економічна нестабільність у державі та низький рівень життя населення;-насильство в сім΄ї та інші прояви гендерної нерівності;

-стереотипне сприймання проблеми торгівлі людьми «мене не торкнеться оскільки це стосується лише молодих жінок які їдуть за кордон»;

-недостатня поінформованість про ризики нелегального працевлаштування як за кордоном так і в Україні;

-привабливість уявного кращого життя за кордоном та погана обізнаність українських громадян щодо реалій перебування за кордоном, можливих наслідків та алгоритму дій у випадку різного роду не добрих ситуацій;-попит на неофіційну працю зокрема дітей;

-попит на працю в галузях, де  корінне населення не бажає працювати через низку причин, таких як небезпечні умови праці чи велике фізичне навантаження;

-брак можливості легального працевлаштування за кордоном.

36882461 815376338653324 7442137425758912512 n

Розглянувши причини, які зумовлюють таке явище як торгівлю людьми, хотілося б все таки поговорити про те як же діяти людині у ситуації, коли таки сталася біда. Особі яка потрапила в ту чи іншу неприємну ситуацію перебуваючи за кордоном необхідно звернутися  до посольств чи інших консульських установ України за кордоном; державних, міжнародних та громадських організацій, що надають допомогу мігрантам, які опинилися у скрутному становищі, і зокрема постраждалим від торгівлі людьми; місцевих правоохоронних органів; організацій української діаспори; інших організації та установ (наприклад, релігійних). Якщо Вас позбавили документів, консульська установа має докласти зусиль для встановлення Вашої особи та якнайшвидшого повернення до України. Наявність у Вас копії закордонного паспорта значно пришвидшить цей процес.

В Україні  попередження торгівлі людьми полягає у виявленні та усуненні причин та умов, що призводять до таких ситуацій. До органів які здійснюють свою  діяльність спрямовану на попередження та протидію такому явищу відносяться  крім поліції, центри  зайнятості, центри соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, відділи освіти, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадські організації .

Хочеться окремо відмітити, що сьогодні в Тернопільській області діє обласна та 14 районних програм протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. Як каже координатор гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів на базі ГО «Відродження нації» Марина  Пасічник, вони промоніторили реалізацію цих програм та перевірили використання коштів.

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у круглому столі «Моніторинг та забезпечення заходів у сфері протидії торгівлі людьми у Кременецькому районі Тернопільської області», де говорили про шляхи виходу зі складної ситуації, коли особа стикнулась з торгівлею людьми. Даний захід проведено та організовано відділом сім΄ї, молоді та спорту Кременецької РДА.

В  Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Контакти в регіонах України можна знайти на веб-сторінці Міністерства соціальної політики України www.msp.gov.ua.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33, kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua, Skype: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави.