назад

Торгівля людьми – злочин проти людяності

1Хто, маючи можливість
попередити злочин,
не робить цього, той йому сприяє
(Сенека)

Обговорення питання ідентифікації дітей, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги привернуло увагу представників правоохоронних органів, державних соціальних служб та громадських організацій Херсона.

2Директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко також не залишились байдужими до актуальних питань сьогодення.

3Круглий стіл, який проходив 31 січня в рамках національного механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, був організований Херсонським обласним центром «Успішна жінка». Ця громадська організація займається зазначеною проблемою 18 років. За словами голови організації Олени Микитась, важливо весь час розповсюджувати інформацію щодо захисту себе, знайомих та громадян про нові виклики щодо цього злочину.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), в Україні, починаючи з 1991 року, жертвами торгівлі людьми стали близько 160 тис. осіб. У минулому році від такого злочину постраждали 1 тис. 256 українців.

4Якщо брати Херсонську область, то, як повідомила модератор заходу та керівник відокремленого підрозділу з протидії торгівлі людьми ХОЦ «Успішна жінка» Анжела Литвиненко, за минулий рік на Херсонщині виявлено 28 повністю підтверджених фактів торгівлі людьми: з них 11 осіб були втягнуті в  злочинну діяльність, п’ятеро осіб піддавалися сексуальній, дев’ятеро – трудовій експлуатації, одну людину примушували жебракувати. Серед цих постраждалих є три дитини: дві дитини постраждали від трудової експлуатації, один – від примусу до жебракування.

За словами пані Анжели, жертвами торгівлі людьми найчастіше стають чоловіки працездатного віку або особи з явними ознаками інвалідності, без постійного місця проживання та інші малозабезпечені категорії громадян.

«Зараз багато хто виїжджає працювати до Польщі, де працюють три місяці, отримуючи зарплату тільки за два. Це трудова експлуатація. Експлуатують дуже часто і дітей, особливо в примусовому жебрацтві, і часто діти не розповідають, що з ними трапилося, – зазначила Анжела Литвиненко. – На жаль, торгівля людьми існує не тільки за кордоном, але і в Україні. Є  три поширених види. Найчастіше це трудове, сексуальне рабство і примусова вагітність, головна мета яких – одержати дохід».

5«Багато людей, які постраждали від торгівлі людьми та трудової експлуатації, – продовжив тему заступник начальника відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУ НП у Херсонській області Вадим Десятник, – не інформують правоохоронні органи… Так, у минулому році в Зеленівці працював підпільний цех, де було задіяно 16 в’єтнамців, серед яких були й діти. На жаль, нам так і не вдалося дізнатися, хто їх нелегально транспортував в Україну».

За його словами, у поліції є підозра, що таким промислом займаються представники деяких діаспор, що мешкають на Херсонщині.

Слід сказати, що торгівля людьми, яка включає акт вербування, перевезення, передачу, приховування або утримання людини шляхом загрози або сили, інші форми примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою або уразливістю положення з метою експлуатації, є злочином проти людяності.

Говорячи про залучення до відповідальності людей, що займаються вербуванням і постачанням «живого товару», Вадим Десятник привів такі дані: у минулому році підозру оголошено одному такому злочинцеві, і зараз він знаходиться в слідчому ізоляторі.

6

Обговорення виявилось змістовним і корисним не тільки тому, що вкотре привернуло увагу громадськості, головне – діяти на випередження, бо «хто, маючи можливість попередити злочин, не робить цього, той йому сприяє», казав Сенека.

Учасники круглого столу поділилися досвідом роботи. Перш за все, така робота проводиться з людьми, які опинилися в складних життєвих обставинах.

7

Так, директор Херсонського обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Дмитро Муценко розказав про створення чотирьох  мобільних бригад по роботі з сім’ями, де були виявлені факти домашнього насильства.

«І це при тому, що у 2014 році державні соціальні служби позбулися двох третин працівників, які потрапили під скорочення. А навантаження на наші структури значно збільшилося: в останні роки з’явилися вимушені переселенці, учасники АТО, члени сімей загиблих воїнів. Але про яку ефективну соціальну роботу можна говорити, якщо на всю Херсонську область усього 119 соціальних працівників на приблизно 18 тис. сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах?! Так, нормативно-правова база в питаннях соціального супроводу людей з проблемних категорій населення у нас хороша. А реалізовувати її, за великим рахунком, нікому», – констатував Дмитро Муценко.

8

Завершальним акордом роботи стала домовленість учасників щодо спільного вирішення проблемних питань в частині протидії торгівлі людьми. Усі присутні отримали від організаторів інформаційні буклети з корисною інформацією та контактами організацій, куди можна звертатися постраждалим від сучасного рабства.

9

Довідка. Протокол про попередження, припинення і покарання торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми (також відомий як Протокол про торгівлю людьми) прийнятий Радою ООН у 2000 р., вступив в силу у 2003р. і до червня 2010-го року був підписаний 117 країнами (в Україні Протокол ратифіковано у 2004 р.).

У 2011 Верховною Радою України прийнятий Закон «Про протидію торгівлі людьми».

Торгівля людьми є дуже прибутковою комерційною справою. У XXI столітті це найшвидше зростаюча злочинна індустрія у світі після торгівлі наркотиками та незаконною торгівлею зброєю. Загальний річний дохід від торгівлі людьми становить від 5 до 9 млрд. USD. За оцінками ООН, близько 2,5 млн. осіб із 127 різних країн є об’єктом торгівлі людьми в усьому світі.