назад
04.02.19

Травмування через неприбраний сніг: як отримати компенсацію

nehoda

Зима – час снігопадів, хурделиці і неочищених доріг та тротуарів у багатьох куточках Вінниці та області. Саме взимку вінничани, як ніколи, усвідомлюють, що кожен крок може призвести до травмування. Для того, щоб не стати заручником ситуації, потрібно знати, як захисти свої права, якщо Ви отримали травму через неприбраний сніг.

У зв’язку із цим виникає цілий ряд запитань: Що робити якщо ви впали через неприбраний сніг? Чи можливо отримати за це компенсацію? Хто повинен це оплачувати? Чи варто йти в суд? Хто несе відповідальність за ваші синці, забиті місця і навіть переломи?

Звичайно, перш за все варто сказати, що відповідальність лягає на тих, хто повинен був прибирати сніг на місці, де ви впали. Тротуари, по яких ходять громадяни, обов’язково мають своїх власників. Інформацію про власника можна отримати за  інформаційним запитом до місцевої влади. До прикладу, відповідність за прибирання тротуару перед кафе чи рестораном, несе адміністрація відповідного закладу. Якщо людина постраждала біля свого будинку, то претензії слід пред’являти комунальному підприємству, яке обслуговує цей будинок. При падінні на сходах офісу, банку, супермаркету, який є чиєюсь приватною власністю, відповідальність повинен нести той, на кого покладено обов’язок прибирати цю територію. Претензія може бути пред’явлена і в районну адміністрацію, в управлінні якого знаходиться відповідальна організація.snih

Проте для того, щоб отримати компенсацію за травмування, потрібно буде звернутися до суду. Для того, щоб довести у судовому порядку, що травму Ви отримали саме через недбалість особи чи організації, яка відповідає за прибирання певної ділянки тротуару, потрібно буде надати докази.

По-перше, потрібно зробити копію документа про виклик «швидкої», а якщо знадобилася госпіталізація – виписку з історії хвороби. Ви обов’язково повинні фіксувати і зберігати всі витрати на лікування: чеки з аптек та лікарень. Можна прикласти довідки, які доводять, що через травму у вас були матеріальні збитки. Наприклад, ви позбулися заробітку через втрату працездатності. Все це ви зможете пред’явити в суді і вимагати компенсацію.

Якщо отримана травма дозволяє вам рухатися – варто також залучити і випадкових перехожих. Вони стануть свідками події і в подальшому можуть свідчити в суді. Тому обов’язково збережіть їх контакти і домовтеся про подальшу комунікації. Бажано, щоб це була не одна людина, а два-три.

Після падіння людина рідко думає про те, що їй потрібно взяти чиїсь телефони. Та й випадкові перехожі, які бачили інцидент, можуть не захотіти витрачати свій час і бігати по судах і давати покази. Без їх свідчень справа можна буде виграти, але процес буде більш затягнутий і складний.

Якщо ви вирішили піти в суд, не тягніть. Термін позовної давності – 3 роки. Пояснити, чому ви впали в листопаді, а звернулися за компенсацією в червні, буде складно.

Якщо винуватець вашої травми – приватне підприємство, то шансів отримати компенсацію набагато більше. Скоріш за все, бізнес захоче вирішити проблему до суду. Підприємці охоче підуть з вами на угоду і спробують не доводити справу до відкритого конфлікту, щоб не завдавати шкоди своєму іміджу і ділової репутації. Найімовірніше, бізнес вважатиме виплату компенсації більш вигідною, ніж витрати на адвокатів.

З комунальними підприємствами все складніше. Вони будуть боротися до останнього і на досудову угоду, скоріш за все, не підуть.

ПОКРОКОВО:

  1. Якщо Ви впали та постраждали, а поруч нікого немає, все одно потрібно сфотографувати місце падіння з прив’язкою до якогось об’єкту нерухомості на яких є вивіски (це для судового позову) на телефон чи попросити допомоги в перехожих.
  2. Потрібно уважно подивитись навкруги чи не має поблизу банківської установи, супермаркету, на яких зазвичай встановлюють камери  зовнішнього спостереження.
  3. Якщо є можливість  попросити когось бути очевидцем Вашого падіння – запишіть його номер телефону.
  4. У травмпункті в картці має бути обов’язково вказана причина травми (через падіння на ожеледиці по вул.______біля будинку №_______ (офіс фірми «___»). Бажано записати всі дані бригади медиків, які Вас доставили з місця падіння до лікарні. Проконтролюйте, чи правильно лікар записав всі обставини  заподіяння травми.
  5. Сформулюйте претензію і відправте її рекомендованим листом з повідомленням на адресу служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали. У листі вкажіть, що розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати. У конверт вкладіть також копії всіх зібраних документів.
  6. Якщо після всього цього вам відмовляться допомогти, тоді подавайте позов про відшкодування заподіяної шкоди до суду! (за місцем знаходження  відповідача чи за місцем проживання).

ДОВІДКОВО: Ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

Вінницький місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м.Вінниця,  вул. Порика, 29, тел.: (0432) 56-01-80. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106