назад

Тренінг «Актуальні питання при наданні безоплатної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства»

    26.09.2018 Броварським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Броварський МЦ) організовано та проведено тренінг на тему: «Актуальні питання при наданні безоплатної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства» для працівників Броварського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей та сім’ї Броварської міської ради, Управління освіти і науки Броварської міської ради та працівників бюро правової допомоги.

    Участь у тренінгу взяли також представники Центру психосоціальної допомоги для постраждалих від насильства Всеукраїнської благодійної організації «Конвіктус Україна»: директор Центру психосоціальної допомоги для постраждалих від насильства Наталія Решетова та психолог Тетяна Кравцова.

    Мета тренінгу: підвищення обізнаності працівників щодо особливостей надання правової допомоги постраждалим від домашнього насильства та налагодження контакту, діалогу з такими особами.
Основні завдання тренінгу:

  • ознайомлення з теоретичними засадами визначення сутності проблеми домашнього насильства; 
  • формування розуміння різноманітності видів домашнього насильства, неприйнятного ставлення до нього;
  • обговорення механізму притягнення кривдників до відповідальності;
  • налагодження взаємодії між суб’єктами; виявлення проблем які заважають взаємодіяти та формулювання шляхів покращення на основі опрацювання нормативно правової бази;
  • ознайомлення з актуальними питаннями з якими найчастіше звертаються постраждалі від домашнього насильства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

    Тренери: Катерина Лиско – виконуючий обов’язки директора Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Аліна Сердюк – начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, Анна Севч – начальник відділу правової інформації та консультацій, Тетяна Кравцова – психолог центру психосоціальної допомоги для постраждалих від насильства Всеукраїнської благодійної організації «Конвіктус Україна».
    Розпочався тренінг з привітання учасників, ознайомлення їх з метою та завданнями тренінгу, знайомства між собою в інтерективній формі та обговорення правил роботи під час тренінгу.

Аліною Сердюк, начальником відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, розкрито поняття домашнього насильства, його види та ознаки; пояснено розмежування таких понять, як «постраждалий від насильства» і «жертва насильства»; розглянуто нормативно-правові акти щодо допомоги постраждалим від домашнього насильства; розглянуто Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

 

 

 

 

 

 

 

 

Катериною Лиско, в.о. директора Броварського МЦ, продемонстровано алгоритм взаємодії та перенаправлення постраждалих від домашнього насильства; роз’яснено заходи протидії та відповідальність за вчинення домашнього насильства: адміністративну, кримінальну; висвітлено актуальні питання з якими найчастіше звертаються постраждалі від домашнього насильства.
    Тетяною Кравцовою, психологом центру психосоціальної допомоги для постраждалих від насильства Всеукраїнської благодійної організації «Конвіктус Україна», роз’яснено особливості спілкування та взаємодії з жінками постраждалими від насильства.

    Анною Севч, начальником відділу правової інформації та консультацій, роз’яснено можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги особами, постраждалими від домашнього насильства, а також продемонстровано перелік документів, які постраждала особа має право подати для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
Формат тренінгу передбачав активну участь усіх його учасників щодо виконання вправ та завдань, відпрацювання навичок в малих групах, аналіз та обговорення кейсів, обмін досвідом, а також учасникам надані розроблені Броварським МЦ методичні рекомендації для використання їх у роботі.