назад

Тренінг для працівників сільської ради

21 жовтня керівником відділу «Чорнобаївське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Інною Копійкою проведено тренінг для працівників Ревбинської сільської ради на тему: «Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку».
Учасників заходу поінформовано, що відповідно до ч. 1 ст. 1298 Цивільного кодексу України, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення 6 місяців з часу відкриття спадщини, тому спір про спадкування може бути вирішений лише по закінченню цього строку.
Якщо спадкоємець не прийняв спадщину, його вимоги про визнання права власності на спадкове майно не підлягають задоволенню судом. Тому, прийняття спадщини спадкоємцем, який звертається з вимогою про визнання права власності на спадкове майно, має встановлюватись належними доказами:
–   копіями документів із спадкової справи, якщо така справа заводилася нотаріусом;
– довідками з житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.
Позивачем у спорах про визнання права власності у порядку правонаступництва може виступати спадкоємець, який прийняв спадщину відповідно до вимог Цивільного кодексу України.
У спорах про визнання права власності на спадкове майно в якості належного відповідача не може розглядатись нотаріус, чи орган державної реєстрації прав. Якщо зазначені особи відмовляють у вчиненні покладених на них нотаріальних дій або здійсненні державної реєстрації, така відмова може бути оскаржена в судовому порядку. Право власності на житловий будинок, споруду підтверджується належними правовстановлюючими документами. На час виникнення права власності на будівлі, споруди, органи місцевого самоврядування зобов’язані видати довідку про належність житлового будинку спадкодавцеві, а нотаріус зобов’язаний прийняти таку довідку разом з іншими правовстановлюючими документами для видачі свідоцтва про право на спадщину. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то ця особа також не набуває права у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали йому на час відкриття спадщини.
Відповідачами у справах про визнання права власності в порядку спадкування на будинки та садиби, щодо яких відсутні правовстановлюючі документи у зв’язку з їх втратою, є спадкоємці, які прийняли спадщину, а також органи, які уповноважені видавати правовстановлюючі документи на нерухоме майно, до яких перейшли такі повноваження, та здійснюють державну реєстрацію прав.
Працівником бюро забезпечено роботу мобільного пункту на базі Ревбинської сільської ради. Надано адресну правову допомогу трьом особам з питань житлового та сімейного законодавства. Також для працівників сільської ради доведено інформацію щодо загальнонаціонального проекту «Я маю право!», «Чесна платіжка» та «Відповідальне батьківство». Повідомлено про місцезнаходження та графік роботи Чорнобаївського бюро правової допомоги.