назад

Тренінг про надання безоплатної первинної правової допомоги для працівників органів місцевої та виконавчої влади

19458142 1409020189143565 1736550144 n

Днями очільниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела тренінг для представників органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади району “Співпраця бюро правової допомоги та органів місцевого самоврядування щодо надання первинної правової допомоги жителям Монастириського району”.

Запрошені учасники заходу: головний спеціаліст Монастириської районної державної адміністрації Ігор Батіг, начальник юридичного відділу Монастириської районної ради Тетяна Бориславська, головний спеціаліст Монастириського районного сектору з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Іван Концограда, провідний юрисконсульт Монастириського районного центру зайнятості Наталія Прокоп, головний спеціаліст відділу у Монастириському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Оксана Артим.

Під час тренінгу Галина Джумак озвучила порядок надання первинної правової допомоги населенню та механізм співпраці для забезпечення доступу громадян до правових послуг. Учасники заходу обговорили питання, з якими найчастіше звертаються громадяни Монастириського району до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також переваги процесу об’єднання населених пунктів у територіальні громади.

ДО УВАГИ! ЩО ТАКЕ БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА?

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» розрізняють первинну та вторинну правову допомогу.

Безоплатна первинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права та свободи, порядок їх реалізації, доступні правові методи їх відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Право на безоплатну первинну правову допомогу згідно з Конституцією України та Законом мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні є:

1) органи виконавчої влади;

2) органи місцевого самоврядування;

3) фізичні та юридичні особи приватного права;

4) спеціалізовані установи.

Звернення про надання одного з видів правових послуг надсилаються або подаються особами, які досягли повноліття, безпосередньо до центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції.

Звернення про надання одного з видів правових послуг, що стосуються дітей, надсилаються або подаються їх законними представниками.

Звернення про надання одного з видів правових послуг, що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними, або дієздатність яких обмежена судом, надсилаються або подаються їх опікунами чи піклувальниками.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у разі письмового звернення осіб про надання будь-якого з видів правових послуг, з питань, що віднесені до їх повноважень, зобов’язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення.

Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, така правова допомога надається не пізніше п’ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення.

Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, до якого надійшло звернення особи, такий орган протягом п’яти календарних днів повинен надіслати це звернення до відповідного органу та повідомити про це особу, яка подала звернення.

Якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, який розглядає звернення, зобов’язаний роз’яснити особі або її законному представникові порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги до бюро правової допомоги або місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).