назад

Тренінг ВПО для адвокатів

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/02/27_2/t3.JPG{/gallery}

27 лютого 2018 року, адвокати системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги навчалися на тренінгу «Вторинна правова допомога внутрішньо переміщеним особам: нормативно-правова база та судова практика», організованому Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях (далі – Регіональний центр) спільно з Радою адвокатів Харківської області та Норвезькою радою у справах біженців (далі – NRC), за підтримки Агентства ООН у справах біженців.

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/18/02/27_2/t3.JPG{/gallery}

27 лютого 2018 року, адвокати системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги навчалися на тренінгу «Вторинна правова допомога внутрішньо переміщеним особам: нормативно-правова база та судова практика», організованому Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях (далі – Регіональний центр) спільно з Радою адвокатів Харківської області та Норвезькою радою у справах біженців (далі – NRC), за підтримки Агентства ООН у справах біженців.

В тренінги прийняли участь працівники Регіонального центру, адвокати системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги та представники NRC.

Стратегія NRC спрямована на задоволення потреб ВПО і постраждалого в результаті конфлікту на Сході України населення, особливо вздовж лінії розмежування (так звана «лінія зіткнення») в Луганській області та північних районах Донецької області (підконтрольна уряду територія). Як відомо, у цих регіонах осіло найбільша кількість переміщених осіб. Програма NRC «Інформування, консультування та правова допомога» спрямована на підтримку переміщених та постраждалих від конфлікту осіб у реалізації їх прав та подоланні правових перешкод шляхом безоплатного надання інформації, підвищення обізнаності та юридичної грамотності.

Раніше NRC вже проводили низку семінарів, круглих столів та тренінгів для адвокатів системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Луганщині, спільно з представниками Апеляційного суду та Головним територіальним управлінням юстиції у Луганській області.

Анастасія Сербіна, адвокатка та тренерка NRC, окреслила основні напрями державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) та розповіла про Стандарти Ради Європи у сфері захисту прав ВПО крізь практику Європейського суду з прав людини у порівнянні із національним законодавством України. В своїй доповіді, тренер звернула увагу на порядок призначення або відновлення соціальних виплат ВПО, перевірки місця перебування тощо.

Під час тренінгу, адвокати системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги поглибили свої знання щодо процедури оформлення спадщини, купівлі-продажу нерухомості, що розташована на непідконтрольній території, а також про порядок відновлення втрачених або загублених документів щодо права власності.

З темою щодо Інституту відновлення втраченого провадження, як забезпечення права на доступ до правосуддя ВПО, виступила Марина Старовойтова, адвокатка та працівниця Регіонального центру.  

В розрізі судової практики, обговорювалися питання механізмів компенсації за зруйноване або пошкоджене в ході конфлікту житло.

{module 2018-02-27 Директор}

Ключовими міжнародними актами у галузі прав людини, зокрема Загальною декларацією про права людини (стаття 17), встановлено, що «Кожен має право володіти своїм майном як одноосібно, так і спільно з іншими. Ніхто не може бути безпідставно позбавлений свого майна». Керівними принципами з питань ВПО, складеними Представником Генерального Секретаря ООН та прийнятими в 1998 році, визначено аналогічні права і гарантії ВПО, відображено міжнародні норми в галузі прав людини, які застосовуються державами, що зіштовхнулись з переміщенням осіб всередині країни, іншими органами влади, групами осіб чи окремими особами в їх стосунках з ВПО.

Стаття 41 Конституції України визначає, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Стаття 47 Конституції України визначає, що кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше, як на підставі закону за рішенням суду.

Стаття 48 Конституції України визначає, що кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Ці норми знайшли своє відображення також у житловому та цивільному законодавстві України.

В ході активної тренінгової роботи, була узагальнена практика викладеного тематичного матеріалу; практичний/теоретичний досвід, який адвокати системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги отримали в ході тренінгу, є дуже важливим для подальшого застосування його в своєї роботі.    

Крім того, по закінченню тренінгу, учасникам були видані Сертифікати про його проходження від Норвезької ради у справах біженців та підвищення кваліфікації Радою адвокатів Харківської області.

Визнаючи важливість координації у забезпеченні діяльності з метою досягнення взаємодії, забезпечення ефективного використання ресурсів для переміщених й постраждалих від конфлікту осіб у Східній Україні, та усвідомлюючи, що обмін досвідом вимагає тісної співпраці між Регіональним центром та Норвезькою радою у справах біженців – відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння. Згідно з Меморандумом, сторони домовилися співпрацювати в напрямках надання безоплатної правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань і допомоги відповідно до їх компетенції.


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua