назад
18.09.17

Тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги Сумщини

SuR 170918 0818 вересня відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги, реалізований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області в межах співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги з Радою Європи щодо реалізації проекту “Подальша підтримка реформ кримінальної юстиції в Україні”.

Зі вступним словом до учасників тренінгу звернулася директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко. Вона наголосила на важливості підвищення кваліфікації спеціалістів, що надають безоплатну правову допомогу для збільшення ефективності діяльності системи БПД.

SuR 170918 02

SuR 170918 01

Перед початком заходу модератор – заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва проінформувала присутніх щодо програми тренінгу та наголосила на можливості висловити власні враження та пропозиції щодо його організації та проведення шляхом анкетування. Метою останнього є підвищення рівня проведення подібних заходів в подальшому.

SuR 170918 06

SuR 170918 04

SuR 170918 07

Після цього присутні перейшли безпосередньо до навчання. Учасникам було запропоновано розглянути такі питання:

– подання заяви про злочин;

– статус та права потерпілого;

– правова допомога при домашньому насильстві;

– виклики слідчого, прокурора, суду;

– права та обов’язки свідків;

– арешт майна: права підозрюваного, обвинуваченого, третіх осіб;

SuR 170918 05

SuR 170918 09

– затримання в кримінальному провадженні;

– правова допомога при жорстокому поводженні з затриманими;

– адміністративне затримання;

– запобіжні заходи;

– виконання вироку;

– видача Україні засуджених в інших країнах;

– доступ до медичної допомоги в місцях несвободи;

– оскарження дій, бездіяльності, рішення слідчого, прокурора на досудовому розслідуванні;

– реалізація права на безоплатну правову допомогу.

SuR 170918 013

SuR 170918 012

Щодо цивільного позову у кримінальному процесі представникам центрів та бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини розповів суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Владислав Костенко.

«Цивільний позов –це письмова вимога про відшкодування завданої кримінально-протиправними діяннями шкоди. Ця вимога заявляється до підозрюваного, обвинуваченого або до особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за цю шкоду. Форма та зміст позовної заяви регламентується цивільним процесуальним законодавством (ст. 119 ЦПК України)», – говорить він.

SuR 170918 03

Розгляд кожного з зазначених питань відбувався в формі діалогу. Учасники мали змогу знайти відповіді на спірні запитання, що виникають в процесі їхньої діяльності, а також проілюструвати обговорювану ситуацію прикладом із власної професійної практики.

Присутні охарактеризували й безпосередньо нюанси надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

SuR 170918 014

«Якщо говорити про особливості отримання безоплатної вторинної правової допомоги ув’язненим, то центри з надання БВПД розглядають звернення засуджених до Регіонального центру, які подаються ними як через установу виконання покарання, так і самостійно. Якщо звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги надходить безпосередньо від ув’язненого, центру необхідно лише з’ясувати, в якому закладі утримується ув’язнений, після чого призначити йому адвоката, який безпосередньо надаватиме правову допомогу ув’язненому за рахунок держави», – зазначає Валентина Волобуєва.

SuR 170918 010

Уся інформація, котру учасники прослухали потягом заходу була надана їм і в друкованому вигляді шляхом розповсюдження довідників з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги, підготовлених в межах проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні». З їх допомогою присутні зможуть поширювати актуальну інформацію в колі своїх колег.

SuR 170918 011