назад
21.12.16

Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД провів виїзний прийом ВПО зі сходу України

218 грудня 2016 року головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія провів виїзний прийом громадян у м. Дніпро. Зустріч відбулась у приміщенні транзитного містечка для внутрішньо переміщених осіб, за правовою допомогою звернулось 13 громадян.    

Громадяни активно цікавились правовими аспектами їхнього життя на новому місці. Спеціаліст центру у свою чергу роз’яснив зміни у Законах України щодо прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Так, з січня 2016 року набув чинності Закон №2166 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який містить ряд ключових новацій. Згідно них переселенці отримують безстрокові довідки про статус внутрішньо переміщених осіб (раніше такі документи діяли лише шість місяців). Також скасовано необхідність ставити штамп міграційної служби на довідці ВПО. Гарантії прав ВПО відтепер мають навіть ті громадяни, які жили на тимчасово окупованих територіях без відмітки у паспорті про реєстрацію місця проживання.

Присутні на зустрічі також поцікавились необхідними документами для підтвердження факту проживання у зоні АТО. Е. Абашія пояснив, що достатньо військового квитка, трудової книжки чи іншого документу, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, медичної картки або навіть фотографій чи відеозаписів. У разі надання необхідного документу відповідні органи ухвалюють рішення про видачу довідки ВПО протягом 15 днів. Важливо, що рішення про відмову у видачі довідки надають у письмовому вигляді із зазначенням підстав відмови, а отже його можна оскаржити у суді.

Проінформував фахівець центру і відносно змін в законодавстві щодо соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Відтак, з 18 березня 2016 року, заповнюючи заяву про взяття на облік, внутрішньо переміщена особа може вказувати тільки адресу свого фактичного місця проживання у відповідному житловому приміщенні. З 1 липня 2016 року всім внутрішньо переміщеним особам виплата (продовження виплати) пенсій та всіх видів соціальних допомог здійснюється ТІЛЬКИ через Ощадбанк. З 1 серпня 2016 року внутрішньо переміщеним особам-пенсіонерам видаються банківські картки посиленого ступеня захисту, які одночасно є їхніми пенсійними посвідченнями.

Слід відзначити, що переселенці також звертались за допомогою і у вирішенні побутових проблем. Левова частка звернень – це оформлення права власності на нерухоме майно, порядку оформлення спадщини, відновлення свідоцтва про шлюб та інших документів, стягнення аліментів, сплата кредитних зобов’язань, роз’яснення щодо соціальних виплат, вирішення питань щодо пролонгування договору на проживання у модульному містечку, строків перебування переселенців в цих модульних містечках та допомоги внутрішньо переміщеним особам тощо.

«У цілому ж кількість звернень як на виїзних так і на особистих прийомах громадян щоразу зростає», – зауважив Едуард Абашія, додавши: «Що свідчить про те, що рівень довіри людей до центрів безоплатної правової допомоги з кожним разом зростає».

Нагадаємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: пн-пт з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2016/12/19_2{/gallery}