назад
07.12.16

Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД взяв участь у обласному семінарі-практикумі «Боротьба з організованою злочинністю та корупцією: актуальні проблеми та шляхи вирішення»

SDC12473Демократизація, відкритість влади, прозорість та зрозумiлiсть для населення державних і управлiнських рiшень – під таким гаслом 29 листопада 2016 у Дніпрі пройшов обласний семінар-практикум, організований  міжрегіональною громадською організацією «Комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю».

На заході побував головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії

з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія. Фахівець центру виступив з роз’ясненням  Закону України “Про запобігання корупції” в частині дотримання вимог нормативно-правових актів з питань запобігання та протидії корупції. Він звернув увагу на необхідність додержання усіх вимог під час прийняття кандидата на державну службу та здійснення громадського контролю за додержанням державними службовцями антикорупційного законодавства. 

У ході семінару відбулось також обговорення методики усунення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних із корупцією. Під час заходу пролунала теза щодо того, що у нинiшнiх соцiально-економiчних умовах невдоволення суспільства викликає низька ефективнiсть роботи органiв влади у боротьбi з органiзованою злочиннiстю та корупцiєю. Саме тому потрібне негайне впровадження дiйового механiзму, який сприяв би реалiзацiї демократичних принципiв нової Конституцiї, полiтичної та економiчної стабiльностi суспiльства.

Насамкінець семінару-практикуму представник Комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю зробив ряд узагальнень щодо можливих шляхів вирішення «корупційних» проблем.   

Зокрема, потребує подальшого удосконалення виборча система, яка повинна об’єктивно вiдображати розклад полiтичних сил у суспiльствi, унеможливити iснування полiтичного радикалiзму та передумов виникнення некерованих полiтичних конфлiктiв при створеннi законодавчого поля для боротьби з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю.

Потрібне також обов’язкове скасування депутатської недоторканностi, розроблення та прийняття у законодавчому порядку Кодексу поведiнки виборних представникiв, включаючи депутатів. А ще – розроблення чiткого механiзму, який унеможливив би кримiналiзацiю полiтичного процесу, створення дiйового механiзму контролю виконання державних рiшень щодо боротьби з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю державними, судовими та правоохоронними  органами.

Важливе також запровадження практики щорiчних звiтiв Президента, Уряду України, керiвникiв правоохоронних органiв з питань боротьби з органiзованою злочиннiстю i корупцiєю у парламентi з трансляцією виступiв по радiо i телебаченню. Все це має пiдвищити рiвень довiри населення до полiтичної влади та правоохоронних органiв у спiльнiй боротьбi зi злочиннiстю.

Нагадаємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул.Січових Стрільців, буд.90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.