назад

Трудові права неповнолітніх

OkM 171206 216 грудня юрист Тростянецького бюро правової допомоги Валерій Лилак у рамках Всеукраїнського тижня права провів інформаційно – правовий захід для учнів 9-х, 11-х класів Тростянецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №4 на тему: «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх, права неповнолітніх у трудових правовідносинах».

На початку заходу до учнів була донесена інформація щодо поняття системи безоплатної правової допомоги та її розвитку на території України. Також Валерій Лилак зазначив загальний вік кримінальної відповідальності та навів перелік випадків, коли до кримінальної відповідальності притягається особа, яка досягла 14-ти річного віку. До відома присутніх була доведена інформація щодо підстав притягнення неповнолітніх до адміністративної відповідальності.

OkM 171206 22

Учням роз’яснено права неповнолітніх у трудових правовідносинах, порядок їх прийому на роботу, графіку роботи, інші особливості праці неповнолітніх. «За українським законодавством, неповнолітніми є особи, які не досягли вісімнадцяти років. Говорячи про дітей у контексті трудових відносин, перш за все потрібно пам’ятати про статті 43 та 52 Конституції України, де зазначається, що використання праці неповнолітніх на небезпечних для їх здоров’я роботах забороняється, а експлуатація дитини переслідується законом», додав він. Школярам повідомлено, що у трудових відносинах неповнолітні громадяни у правах прирівнюються до повнолітніх. Тому вони так само зобов’язані чесно і сумлінно працювати, своєчасно виконувати розпорядження роботодавця, додержуватися трудової дисципліни тощо.

«Питання охорони праці, визначення робочого часу, відпусток та інших умов праці неповнолітні користуються певними пільгами, — про це прямо зазначено у ст. 187 КЗпП. Тобто це пояснюється необхідністю враховувати фізіологічні особливості організму підлітків та забезпечити  їхніх права на освіту, відпочинок тощо», – зауважив Валерій Лилак.

Для закріплення матеріалу розв’язано задачі на правову тематику.

 

Довідково: Тростянецьке бюро правової допомоги:

вул. Л. Татаренка, 4; (05458) 6-60-52.