назад

Це варто знати про легальну зайнятість

160718 11Проблемою сьогодення, яка суттєво впливає на добробут населення, є «тіньова» зайнятість. Таке явище по суті спрямоване проти людини. Саме цей факт став підґрунтям проведення круглого столу на тему «Легальна зайнятість» 14 липня у Охтирському  міськрайонному центрі зайнятості.

Під час заходу присутнім розповіли про їхні конституційні права, а саме наголосили, що відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя роботою, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується. 

Головний спеціаліст відділу взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Марина Лапоног роз’яснила про те, що відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток, передбачених Законом України «Про відпустки». Нелегальні працівники не мають права на оплату листка непрацездатності, втрачають трудовий стаж. Відсутність  страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком.

Марина Лапоног розповіла, що легальна зайнятість – це захист соціальних та трудових прав, гарантій громадян. Потрібно застерегти і роботодавців від протиправних дій, адже використання нелегальної робочої сили, відсутність чи несвоєчасна реєстрація трудових договорів між роботодавцем та найманим працівником є порушенням законодавства про працю і передбачає адміністративну відповідальність – накладання штрафу.

Окрім того встановлена кримінальна відповідальність за неукладання трудових договорів з найманими працівниками та грубе порушення законодавства про працю (ст.172 Кримінального кодексу України) та за умисне ухилення від сплати податків (ст. 212 Кримінального кодексу України )

Усім присутнім спеціаліст Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розтлумачила що «не задекларована праця» – це зайнятість працівників на підприємствах без укладання трудового договору, метою чого є уникнення сплати пов’язаних з трудовою діяльністю належних платежів до бюджету із сум заробітної плати працівників. Також до не задекларованої праці відноситься часткове відображення частини доходів, коли формально трудовий договір укладається, але в бухгалтерському обліку офіційно відображається лише частина заробітної плати працівника, решта виплачується «у конвертах».

Незважаючи на різноманітність типів не задекларованої праці, всіх їх об’єднує одна спільна мета – ухилення від сплати податків та соціальних внесків.

Найбільш поширеними видами не задекларованої праці є:

– відсутність реєстрації підприємства або підприємницької діяльності відповідно до вимог чинного законодавства;

– відсутність реєстрації працівників підприємства – трудові відносини встановлюються на підставі усної угоди, без підписання жодних офіційних трудових договорів або контрактів;

– заробітна плата «у конвертах» означає, що роботодавець платить частину заробітної плати готівкою без декларування цієї суми відповідними органами;

– іншою формою заробітної плати «у конвертах» є ситуація, коли робочий час, обумовлений трудовим договором, оплачується офіційно, а за додатково відпрацьовані години працівники отримують винагороду готівкою без декларування цих сум податковим органам та органам соціального страхування.

Учасникам «круглого столу» повідомили інформацію щодо наказу Міністерства юстиції України від 17 червня 2016 року №1717/5  «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань». Відповідно до нього повноваження працівників Охтирського місцевого центру з надання БВПД розширюються. Відтепер на Охтирський місцевий центр буде покладено повноваження, які стосуватимуться прийому заяв громадян щодо реєстрації громадський організацій та видачі відповідних свідоцтв. При цьому реєстрація громадських організацій відбуватиметься у Головному управління юстиції у м. Суми.