назад

Ти і закон: правовий урок для учнів 9-10 класів Чернігівської ЗОШ №2

Незнання законів не звільняє від відповідальності! Правило, яке діє для всіх незважаючи на вік. Часто за веселою дитячою забавкою  може таїтись правопорушення чи навіть злочин, за які настає цілком реальне покарання. Про відповідальність та обов’язки неповнолітніх, а також про їх права, говорили директор Регіонального центру Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з учнями 9-10 класів.

Про те, які види відповідальності передбачені для неповнолітніх, а саме: адміністративна та кримінальна, а також у яких випадках вона настає, розповіла учням директор Регіонального центру Ірина Протченко. Вона навела приклади з життя, коли надзвичайна самовпевненість та не таке досконале знання законодавства, як ввжала особа, зіграло з нею  злий жарт. Окрім цього, вона наголосила, що не варто сподіватись на те, що « я ж дитина, мені нічого не буде», так як відповідальність за вчинки дітей , в окремих випадках, несуть батьки.

Зокрема, у разі відсутності у малолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої неї шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками, що визначено  в  статті 1179 цивільного кодексу.

 

Також, за не належне виконання батьківських обов’язків, батьки можуть бути притягнуть до адміністративної відповідальності згідно статті 184 КУпАП, передувати цьому можуть систематичні правопорушення вчинені дитиною, невідвідування дитиною школи або неприйнятна поведінка в навчальному закладі.

Володимир Бобруйко розповів учням про те, що всі діти мають право на безоплатну правову допомогу. Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» діти – це всі особи віком до 18 років. Він наголосив, що завдання з надання безоплатної правової допомого покладено на систему безоплатної правової допомоги. Надання правової допомоги в цивільних та адміністративних справах  здійснюється місцевими центрами, а в кримінальних – регіональними центрами з надання БПД. Також до структури місцевих центрів входять бюро правової допомоги, що дало змогу створити розгалужену мережу точок доступу до правової допомоги.

Для отримання допомоги необхідно звернутись до найближчого центру чи бюро з надання БПД, не залежно від місця проживання.

 

Окрім цього, присутні дізнались в яких випадках особі може бути надана повна цивільна дієздатність до досягнення нею повноліття. Законодавство визначає ряд підстав для надання особі повної цивільної дієздатності, а саме:

 

  • особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором;
  • особі, яка записана матір’ю або батьком дитини;
  • особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

 

Варто знати, що перераховані вище обставини, самі по собі, не надають особі повної цивільної дієздатності, вони тільки виступають підставою для звернення до відповідного органу, який уповноважений вчиняти відповідні дії.

Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Виключення становить тільки особа, яка висловила бажання займатись підприємницькою діяльністю. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця. Неповнолітня особа отримує дозвіл на зайняття підприємницькою діяльністю за згоди батьків,  піклувальника або органу опіки та піклування.

Цивільна дієздатність зберігається у разі припинення обставин, які слугували підставами для надання особі повної цивільної дієздатності.