назад

15554692 1224696977575888 1713241835 n

5 грудня інтегратор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Овсинська та провідний юрисконсульт Чортківського районного центру зайнятості Ірина Григорук, спільно із начальником відділу взаємодії з роботодавцями районного центру зайнятості Ольгою Яковлєвою та головним спеціалістом центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Чортківської міської ради Тетяною Коберніцькою провели для студентів годину правових знань «Людина і право». Захід відбувся у Чортківському вищому професійному училищі.

Олена Овсинська розповіла студентам навчального закладу про розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні, зокрема про права громадян на безоплатну вторинну допомогу, порядок реалізації цього права, повідомила категорії осіб, які мають право на таку допомогу. Олена Овсинська разом із студентами обговорили основні права неповнолітніх, визначені міжнародним та українським законодавством, шляхи їх захисту у разі порушення. Студенти училища ознайомилися з видами адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, видами покарань, які застосовуються у разі вчинення правопорушень, правилами поведінки під час затримання працівниками поліції та дізналися про участь неповнолітніх у судовому процесі.

Провідний юрисконсульт районного центру зайнятості Ірина Григорук ознайомила студентів із послугами центру зайнятості, основними правилами пошуку роботи, нормами і гарантіями праці неповнолітніх осіб, дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, роз`яснила про переваги легальної зайнятості. Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Ольга Яковлєва проінформувала про стан ринку праці, актуальні вакансії та підтримку зайнятості в Україні.

Тетяна Коберніцька, головний спеціаліст центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Чортківської міської ради, ознайомила студентів із видами соціальних послуг, які можна отримати, звернувшись у центр. “Соціальні працівники у своїй роботі дотримуються принципів конфіденційності та відповідальності за дотримання етичних і правових норм, додержання і захисту прав людини, адресності та індивідуального підходу, добровільності вибору в отриманні чи відмові від отримання соціальних послуг“, — повідомила Тетяна Коберніцька.

Захід пройшов у вигляді бесіди-дискусії, під час якої студенти брали активну участь в обговоренні найпоширеніших ситуацій порушень прав дитини, способів їх правового та соціального захисту. Студенти отримали інформацію з правових знань, яку зможуть використовувати для захисту своїх прав у повсякденному житті.

Нагадуємо, що жителі Чортківського району, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги, можуть звертатися до місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, в тому числі і за номером телефону: (03552) 2 09 50.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.