назад

Тиждень правових знань у Коростенському районі

25.04.2017 - pravo K 14З 18 по 21 квітня в школах міста Коростеня та Коростенського району фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели обласний тиждень правових знань «Закон у моєму житті» з метою формування правової культури та правосвідомості особи, її ціннісних орієнтирів та активної позиції як члена громадського суспільства.

19 квітня інтегратор місцевого центру Оксана Сергієнко прочитала правороз’яснювальну лекцію для учнів 7-х класів Коростенського міського ліцею на тему: «Права дитини» та провела анкетування. Так, більшість вважає, що люди від природи наділені різними здібностями і тому у них повинні бути різні права, а для поставлених цілей припустимо порушити права іншої особи. Тому, здивування викликало те, що учнями вже сформована не правильна  думка щодо захисту своїх прав, адже «Право» вони починають вчити лише в 9-му класі. Отже, результати анкетування свідчать про необхідність проведення правопросвітницьких заходів у ранньому віці.

25.04.2017 - pravo K 5

20 квітня фахівці Коростенського місцевого центру відвідали соціально-психологічний реабілітаційний центр для дітей «Віри, Надії, Любові» та поспілкувалися з дітьми за круглим столом про права та їх захист. У центрі проживають діти, допоки вирішується питання щодо позбавлення батьківських прав їх батьків та діти-сироти різного віку.

25.04.2017 - pravo K 6
25.04.2017 - pravo K 7

21 квітня фахівці Коростенського місцевого центру завітали до школи № 8 м. Коростеня. Користуючись нагодою, інтегратор Оксана Сергієнко взяла участь у педагогічній нараді та проінформувала про надання безоплатної правової допомоги фахівцями центру та бюро.

25.04.2017 - pravo K 1

Для учнів 9-х класів прочитала лекцію на тему: «Конституція України – основний закон держави». «Знаючи свої права з дитинства, людина зможе плідно й ефективно брати участь у розбудові правового суспільства нашої держави», – зазначила під час лекції Оксана Сергієнко. Майже всі учні правильно відповіли на питання анкети, адже самі вчителі зацікавлені в розвитку правових знань своїх учнів.

25.04.2017 - pravo K 2

До того ж учні підготувались до проведення всеукраїнського конкурсу шкільних малюнків «Мої права», продемонструвавши конкурсні роботи фахівцям Коростенського місцевого центру, які будуть надіслані до ГТУЮ у Житомирській області.

25.04.2017 - pravo K 3
25.04.2017 - pravo K 4

19 квітня працівники Овруцького бюро правової допомоги провели відкритий урок в Овруцькому професійному ліцеї. Основна мета заходу – правопросвітництво, профілактика правопорушень та негативних дій серед молоді. В ході заходу провели анкетування з метою визначення рівня правової освіти та правової свідомості, набуття навичок швидкої орієнтації в морально-правових колізіях, які виникають у повсякденному житті підлітків.

25.04.2017 - pravo K 14

20 квітня головний спеціаліст Овруцького бюро правової допомоги Марина Ковальчук провела захід  із учнями Овруцької загальноосвітньої школи № 3. Дітям роз’яснили, що права людини – це можливості, які окреслюють простір вільної від втручання держави діяльності людини.

25.04.2017 - pravo K 13

21 квітня фахівці Овруцького бюро правової допомоги провели відкритий урок із учнями 8-11-тих класів Словечанської загальноосвітньої школи. Під час уроку учні дізнались про діяльність центрі правової допомоги та бюро. Після уроку фахівці бюро зробили спільне фото на згадку, де кожен учень зайняв своє місце за правилом: «Праворуч стають ті у кого є сестри, ліворуч – у кого є брати, а по центру – у кого є, і брати і сестри. а, хто приживає в родині один, той вишикується в перший ряд».

25.04.2017 - pravo K 15

19 квітня головний спеціаліст Народицького бюро правової допомоги Ірина Завацька відвідала Новодорогинську ЗОШ І-ІІІ ступенів, 20 квітня – Латашівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, 21 квітня – Норинцівську ЗОШ І-ІІІ ступенів та провела з учнями 9-11-тих класів правовий урок на тему: «Права людини» та анкетування на тему: «Чи я знаю свої права».

Фахівець бюро не просто розповіла про права дітей, але й дала їм можливість зрозуміти, що таке права людини, для чого вони та як користуватися своїми правами. «Знати свої права та користуватися ними у повсякденному житті повинна кожна людина. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом», – зазначила Ірина Завацька. Окрім цього учні дізналися про систему БПД, в тому числі й про  функції Народицького бюро правової допомоги та можливість звернутись за допомогою у випадку порушення прав.

Заступник начальника Малинського бюро правової допомоги Альона П’ятницька також провела ряд правопросвітніх заходів, приурочених обласному тижню правових знань, зокрема: 19 квітня – у Малинській ЗОШ № 3 правовий урок на тему: «Права людини»; 20 квітня – у ДНЗ Малинський професійний ліцей правовий урок на тему: «Загальна декларація прав людини»; 21 квітня – у МЗНВК школа-ліцей № 1 лекцію на тему: «Закон у моєму житті». Під час уроків фахівці бюро та учні дискутували про те, чи знають діти свої права, чи порушуються їхні права та де найчастіше  це відбувається.

25.04.2017 - pravo K 10
25.04.2017 - pravo K 11

Заступник начальника Малинського бюро наголосила, що всі люди рівні незалежно від расової приналежності, віросповідання, майнового чи соціального статусу, адже учні надали вичерпну інформацію. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Також учням запропонували взяти участь у всеукраїнському конкурсі шкільних малюнків на тему: «Мої права», проінформували про номінації за якими проводиться конкурс, загальні вимоги до конкурсних робіт та поштову адресу Головного територіального управління юстиції, на яку необхідно надсилати роботи.

25.04.2017 - pravo K 12

Працівники Лугинського бюро правової допомоги 19 квітня відвідали Лугинську гімназію імені Фількова, 20 квітня – Червоноволоцьку ЗОШ І-ІІІ ступенів та 21 квітня – Лугинську ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2. З школярами 9-10-тих класів провели правові уроки на тему: «Закон у моєму житті» та анкетування щодо знання прав.

25.04.2017 - pravo K 8
25.04.2017 - pravo K 9

Також проінформовали про основні права та обов’язки громадянина України згідно Конституції України, права дітей, навели відмінності між малолітньою та неповнолітньою дитиною, кримінальною та адміністративною відповідальність неповнолітніх. Також розповіли про діяльність Лугинського бюро правової допомоги, його місце розташування та графік роботи, а також можливість звернутись за допомогою до бюро у випадку потерпання від насильства в сім’ї чи школі.

Головний спеціаліст Хорошівського бюро правової допомоги Альона Чижевська 19 квітня провела лекцію на тему: «Права людини» у Хорошівському НВК «ДНЗ-ЗНЗ І-ІІІ ст», 18 квітня –  у Хорошівській гімназії, а 20 квітня – у дитячому садочку «Веселка». Під час лекцій висвітлювались основні права дитини, їх порушення та яким чином повинні захищатись права дитини сьогодні.

25.04.2017 - pravo K 16

Довідково:

Коростенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Коростень, вул. Сосновського, 28-г, тел.: (04142) 5-09-45,49.

Лугинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Лугини, вул. Горького, 8Г/42, тел.:(04161) 9-14-20
Малинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Малин, вул. Лисенка, 19, тел.:(04133) 9-74-20
Народицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Народичі, вул. Визволителів, 80, тел.:(04140) 2-16-41
Овруцьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Овруч, Героїв Майдану, 1/21, тел.:(04148) 4-51-55
Хорошівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Хорошів, вул. Незалежності, 4, тел.:(04145) 3-36-59