назад

У Бориславі під час круглого столу обговорили важливість медіації як інструменту досудового врегулювання конфлікту

У Бориславі в приміщенні центральної міської бібліотеки відбувся круглий стіл «Медіація – важливий інструмент досудового врегулювання конфлікту». Участь в заході взяли представники та партнери системи безоплатної правової допомоги Львівщини.

«Забезпечення доступу до медіації – важливий напрям роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ми налагодили цей процес і станом на сьогодні вже маємо декілька справ, які передані медіаторам. Це хороша можливість не лише досудово врегулювати конфлікт, а й пропрацювати власні бажання та емоції обом сторонам», – розповіла директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД Марія Николаїшин.

Медіація стає все доступнішою для клієнтів системи БПД Львівщини, адже нещодавно всі місцеві центри підписали угоди про співпрацю з медіаторами. Юристи системи пройшли навчання по забезпеченню доступу до медіації. Також медіацію активно застосовують у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

«У нас є досвід застосування медіації в Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Саме завдяки такому важливому інструменту вдається успішно реалізовувати цю Програму таким чином, аби всі сторони конфлікту залишались задоволеними», – наголосила заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович.

Про можливості застосування процедури медіації у сімейних справах та земельних й інших спорах зауважила завідувач сектору «Бориславське бюро правової допомоги» Галина Ляхович.

«Важливо, аби сімейні пари знали про медіацію, адже завдяки їй можна вирішити родинні проблеми й не доводити справу до суду. Також медіацію можна застосовувати в земельних та інших спорах таким чином, що всі учасники конфлікту не лише будуть задоволені, а й уникнуть судової тяганини», – зазначила фахівчиня.

Також учасники заходу обговорили питання запровадження медіації в школі – як ефективного інструменту врегулювання учнівських конфліктів.