назад

У Борзнянській загальноосвітній школі говорили про права дитини

ЗОШ1 лютого 2017 року з метою проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів у навчальних закладах для дітей та молоді головний спеціаліст Борзнянського бюро правової допомоги Віталій Дорошенко зустрівся із учнями загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Х.Алчевської.

Під час виховної години для учнів 7-х класів на тему: « Маєш права – маєш відповідальність» – присутні дізналися про те, що кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист. У залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави. Основним міжнародним документом, який регулює відповідне питання є Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989року. В українському законодавстві основними правовими документами з цього питання є – Конституція України, Сімейний кодекс України , Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України. За загальним правилом дитиною є особа віком до 18 років (тобто до досягнення нею повноліття). Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років. Учні також дізналися, що 4 липня 2016 року Верховна Рада України ухвалила закон №3224 , відповідно до якого оформлення паспортів для громадян України буде здійснюватися з 14 років.
За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Борзнянського району можна звернутись до Борзнянського бюро правової допомоги за адресою: м.Борзна, вул. П. Куліша, 100 або зателефонувати (04653) 2-19-41 чи (04653) 2-13-10. Окрім того, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.