назад
15.10.15

У Черкасах розпочав роботу мобільний консультаційний пункт з правових питань для учасників АТО

DSC 561815 жовтня в Черкасах розпочав роботу мобільний консультаційний пункт з правових питань для учасників АТО. У ньому бійцям, які знаходяться на реабілітаційному лікуванні, зусиллями співробітників Черкаського місцевого центру з надання БВПД та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, будуть надаватися виїзні правові консультації. А також – у разі необхідності – здійснюватиметься представництво їх інтересів у судах.

Мобільний консультаційний пункт‬ з правових питань відкрито у Центрі реабілітації для учасників АТО при Черкаському обласному госпіталі для інвалідів війни.

DSC 5665

«У Черкасах за ініціативи Уряду Міністерство юстиції запустило ще один важливий соціальний проект в рамках розвитку системи надання безоплатної правової допомоги. Безпосередньо в госпіталі працюватиме мобільна група адвокатів. Вони надаватимуть допомогу хлопцям, які перебувають тут на реабілітації. Для того, щоб вони не їздили і не шукали наш центр у Черкасах, чи в якомусь із районів області», – розповів Міністр юстиції Павло Петренко, який взяв участь у першому виїзному консультуванні в рамках роботи мобільного консультаційного пункту для учасників АТО.

DSC 5592

Він повідомив, що адвокати місцевих центрів з надання БВПД приїжджатимуть до госпіталю і на місці консультуватимуть бійців. «Міністерство юстиції запроваджує через ці нові пілотні проекти максимальну правову допомогу для наших хлопців учасників АТО, членів їхніх сімей. Тому що людина, яка фактично пройшла війну, не повинна стикатися з бюрократією у державних органах, це неприпустимо», – додав Міністр.

Сьогодні у першому виїзному консультуванні разом із Міністром юстиції участь взяли заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Баєв, співробітники Черкаського місцевого центру з надання БВПД та його директор Станіслав Скіць, адвокати, які надають БВПД – Людмила Гриценко та Андрій Вовк, а також представники громадських організацій, які надають первинну правову допомогу учасникам АТО – юристи Тарас Щербатюк та Максим Полішкевич.

12120171 895701680507537 7200810896807841596 o

Зокрема, в перший день роботи пункту за консультацією звернувся іноземець, який проживає в Україні вже 12 років, має дружину українку (інвалід ІІ групи) та двох дітей (старший син теж інвалід ІІ групи). Він є учасником АТО (доброволець), та наразі проходить лікування у згаданому центрі реабілітації.

DSC 5607

DSC 5618

Під час виїзного консультування учасник АТО звернувся до Міністра юстиції з питанням оформлення громадянства України. З його слів, він неодноразово звертався до Міграційної служби України щодо отримання українського громадянства, однак самостійно вирішити питання так і не зумів Окрім того, його сім’я проживає разом із сім’єю родичів дружини в однокімнатній квартирі. Як тимчасове рішення, прийняте органами місцевого самоврядування, йому було надано кімнату в Комунальному закладі «Черкаський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування» для тимчасового проживання, строк якого спливає 28 жовтня поточного року. Адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, будуть зібрані всі необхідні документи для оформлення громадянства бійця та направлені до Міграційної служби з метою вирішення по суті питання із отримання громадянства України.

«Я особисто звернусь до Міграційної служби з проханням вирішити цю проблему, – повідомив Павло Петренко, – Так само ми спробуємо вирішити житлову проблему захисника України. Моє прохання до заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталія Коваля допомогти родині з житлом було сприйняте з розумінням. Тож, сподіваюся, вже найближчим часом і це питання буде зняте».

DSC 5530

12065702 10153647985314687 4471896032534062219 n

Мобільний консультаційний пункт працюватиме в Центрі реабілітації учасників АТО двічі на місяць.

Нагадаємо, що це не перша урядова ініціатива, спрямована на спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги бійцям АТО. Так, на початку вересня 2015 року Кабінет Міністрів України, враховуючи досвід перших місяців роботи місцевих центрів з надання БВПД, запропонував доповнити перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу й особами, які лише претендують на отримання статусу учасника АТО (відповідний проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання» реєстраційний, номер 3044 від 07.09.2015 внесений до ВР України).

DSC 5550

DSC 5642

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter