назад
09.09.19

У Черкасах відбуваються правові уроки «Я маю право!»

Важливим завданням сучасної освіти є впровадження в освітній процес знань у сфері прав людини. Потрібно зі шкільного віку формувати у дітей навички та вміння відстоювати та захищати свої права. Тільки таким чином можливо розвинути правосвідомість нового покоління українців та забезпечити умови сталого суспільного розвитку.

З цією метою, в межах правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», Регіональний центр з надання БВПД у Черкаській області спільно з Головним територіальним управлінням юстиції в Черкаській області, провели 5 та 6 вересня тематичні уроки для дітей 9-10 річного віку в школах № 26 та № 29 міста Черкаси.

У цікавій інтерактивній формі учням розповіли про Конвенцію ООН про права дитини: які права гарантуються кожному, як їх реалізувати та захистити у разі порушення. На уроках були використані різноманітні інформаційні матеріали, які дали можливість дітям краще зрозуміти і закріпити нові знання, зокрема, карта «Права дитини» та квест «Правове дерево». В контексті теми прав дитини, діти також були ознайомлені з поняттям «булінг» і його видами, отримали пояснення шкідливості булінгу та відповідальності за його вчинення.

Школярі зацікавлено сприйняли правову інформацію. Перебуваючи в постійному діалозі з лекторами, вони відверто розповідали власні історії порушення їхніх прав, способів захисту прав та їх відновлення, демонстрували бажання отримувати нові знання.

Проведені тематичні уроки «Я маю право!» показали, що попри дуже молодий вік, діти потребують і прагнуть правових знань, використовують їх практично у повсякденному житті при виникненні конфліктних ситуацій та при порушенні їхніх прав. Об`єднання зусиль фахівців системи БВПД та органів юстиції у реалізації правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО!», підвищує рівень обізнаності та захищеності дітей, сприяє зміцненню правопорядку та зростанню правосвідомості.