назад

У Чернігівській міській бібліотеці імені М.М. Коцюбинського обговорили актуальні зміни в законодавстві

IMG 005601 лютого 2018 року на базі Чернігівської бібліотеки імені М М.Коцюбинського відбувся правовий урок, на якому обговорювали актуальні зміни в законодавстві.

Захід відбувся за участі начальника відділу правової інформації та консультацій Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлії Бойко та головного спеціаліста відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Оксани Мурашко.

Також, на заході були присутні представники Головного управління Держпродспожив служби у Чернігівській області Тетяна Сичинська, Юлія Прокопенко та Ігор Костюк.

В ході бесіди громадяни дізналися про алгоритм дій в разі придбання товару неналежної якості, контроль у сфері ціноутворення, безпечність харчових продуктів, дотримання норм санітарного законодавства, захист прав споживачів.IMG 0058

В ході виступу Оксана Мурашко звернула увагу слухачів, що з 01 січня 2018 року в Україні розпочато медичну реформу, яка покликана докорінно змінити засади фінансування медичної галузі та підвищити якість медичного обслуговування населення.

Правовою базою для початку медичної реформи є Закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” від 19 жовтня 2017 року, який набув чинності 30 січня 2018 року.

Відповідно до ст. 3 Закону держава гарантує повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.IMG 0064

У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням:

1) екстреної медичної допомоги;
2) первинної медичної допомоги;
3) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;
4) третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
5) паліативної медичної допомоги;
6) медичної реабілітації;
7) медичної допомоги дітям до 16 років;
8) медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Отже, стовідсотковою безоплатною та гарантованою буде первинна, екстрена та паліативна допомога (це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки), а також ведення вагітності і пологів. До платних медичних послуг, за задумом Міністерства охорони здоров’я, належатимуть насамперед естетична хірургія та стоматологія, за винятком окремих випадків.

Програмою медичних гарантій визначатиметься перелік та обсяг медичних послуг, лікарських засобів, оплата яких гарантується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Парламент щороку схвалюватиме перелік медичних послуг і лікарських засобів, які гарантовані державою та оплачуються за рахунок бюджетних коштів.

Медична реформа розпочнеться з рівня первинної медичної допомоги.

Відповідно до Закону”Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”пацієнт реалізує своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Пацієнт зможе обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування. Важливо, що сімейного лікаря можна буде змінювати необмежену кількість разів.
Заробітна плата лікаря первинної ланки допомоги залежатиме від кількості пацієнтів у кожного з них, а не від фіксованої ставки. Один лікар зможе обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів.
Держава виділятиме 370 грн на одного пацієнта.

Окрім того, скористатися допомогою спеціалізованого лікаря після запровадження реформи можна буде лише після консультації лікаря первинної ланки.

Для того, щоб звернутися до вузькопрофільного спеціаліста та отримати його послуги безоплатно потрібно буде направлення сімейного лікаря обов’язково.

Разом з тим, протягом першого півріччя 2018 року заклади первинної медичної допомоги мають пройти реорганізацію з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства.

Медична реформа повинна породити позитивну конкуренцію між медичними закладами, оскільки більші фінансові можливості отримає та установа, яка високою якістю медичних послуг залучає більшу кількість пацієнтів.

У майбутньому уся медична документація буде електронною, а записатися на візит до лікаря можна буде онлайн.

Розшириться також програма «Доступні ліки», кількість безкоштовних ліків збільшиться.

Таким чином, головна мета медичної реформи – це відмова від неефективної підтримки мережі медичних закладів за рахунок державних коштів на користь фінансування якісних медичних послуг та лікарських засобів.

Окрім того, слухачі бібліотеки звертались за отриманням консультацій та роз’яснень.

Питання з якими зверталися громадяни стосувались порядку поділу спільного майна подружжя; строків звернення до контролюючих органів у разі придбання товару неналежної якості; поділу майна в натурі; повірки лічильників на воду; спадкування за законом; повернення коштів за товар, який підлягає ремонту.

Також, в ході жвавого діалогу, присутні отримали відповіді з питань цивільного, сімейного, житлового законодавства, які їх цікавили найбільше.

По завершенню заходу, присутні дізналися про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції «Я маю право» та бажаючі отримали буклети правової тематики.

За правовою допомогою можна звернутися до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.