назад

У Чернігівському міському центрі зайнятості говорили про відповідальність за порушення роботодавцем законодавства про працю

viber image717 січня 2018 року директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Оксана Мурашко провели навчальний семінар для безробітних осіб.
Темою для обговорення була відповідальність за порушення у сфері законодавства про працю у 2018 році.

В ході спілкування учасники семінару дізналися про посилення заходів фінансової відповідальності. Так, до юридичних осіб незалежно від форми власності та підпорядкованості, а також до фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, можуть бути застосовані заходи фінансової відповідальності за порушення вимог трудового законодавства.

Фінансова відповідальність за порушення законодавства про працю передбачена статтею 265 Кодексу законів про працю України у вигляді штрафів.

Враховуючи, що у 2018 році розмір мінімальної заробітної плати підвищився і становить з 01 січня 2018 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» 3723 грн., змінилися і розміри штрафних санкцій, передбачених статтею 265 КЗпП України.viber image6

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків передбачений штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення становить 111 690 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Якщо роботодавець порушив встановлені строки виплати заробітної плати працівникам або інші виплати, які передбачені законодавством про працю, більш як за один місяць, або виплатив їх не в повному обсязі, то трудовим законодавством передбачається штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення і становить 11 169 грн.

Якщо роботодавець не дотримується мінімальних державних гарантій в оплаті праці, то за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення передбачається штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення і становить 37 230 грн.

До юридичної особи або фізичної особи-підприємця, що використовує найману працю можуть бути застосовані штрафні санкції у розмірі 37 230 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення в разі недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про альтернативну (невійськову) службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Наприклад, якщо роботодавець не допускає до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, або перешкоджає у її проведенні, то законом встановлений штраф у розмірі 11 169 грн.

Зокрема, за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні, при проведенні перевірки з питань фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, передбачений штраф у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення -372 300 грн.

За порушення інших вимог трудового законодавства, крім вищезазначених, законодавством України передбачений штраф у розмірі мінімальної заробітної плати.

Штрафні санкції накладаються за результатами інспекційних відвідувань/невиїзних інспектувань, проведених інспекторами праці, уповноваженими посадовими особи. Сплата штрафу не звільняє від обов’язку усунення порушень законодавства про працю.

Крім того, посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть адміністративну та дисциплінарну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Також, працівники Центру розповіли про систему надання безоплатної вторинної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги та документи, які необхідні для отримання адвоката за рахунок держави.

Окрім того, в цей же день у Чернігівському міському центрі зайнятості відбулось консультування громадян .
За отриманням правової допомоги звернулося три особи. Консультації надавались щодо порядку поновлення на роботі; порядку здійснення виплати грошового забезпечення учаснику бойових дій при звільненні; порядку встановлення робочого часу в середній загальноосвітній школі; питання трудового законодавства.

Також, громадян було ознайомлено з правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції “Я МАЮ ПРАВО!” та розповсюджено інформаційні буклети правової тематики.
За правовою допомогою можна звернутися до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а, офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.