назад

У Чернігівському слідчому ізоляторі пройшов правопросвітницький захід для осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі.

27 липня директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, заступник начальника відділу безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Данило Павлюк та представник громадської організації «MART» Дмитро Науменко провели правопросвітницький захід у Чернігівському слідчому ізоляторі
Такі заходи дають можливість інформувати засуджених про зміни у чинному законодавстві України.
Під час заходу були висвітлені питання про отримання компенсації за зруйноване житло, порядок звернення до Європейського суду з прав людини та про роботу банківської системи під час війни.
Ірина Протченко розповіла про основні показники, які будуть оцінюватися при визначенні шкоди:
✅Вартість зруйнованого та пошкодженого житла,яке потребує відновлення,
✅Фактичні витрати, здійснені для відновлення пошкодженого житлового фонду та об’єктів житлово-комунального господарства,
✅Вартість зруйнованих та пошкоджених об’єктів малоповерхового житлового будівництва, у тому числі дачного та садибного типу,а також їх частини,
✅Вартість зруйнованих та пошкоджених об’єктів незавершеного житлового будівництва.
Хто має право на компенсацію:
✅Власники пошкодженого або зруйнованого житла,
Інвестори у житлове будівництв,
✅Члени житлово-будівельних кооперативів,які придбали квартири чи інше приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього.
✅Спадкоємці зазначених категорій осіб.
Куди подавати заяву про завданні збитки :через мобільний застосунок «Дія» обрати пункт «Пошкоджене майно» та заповнити відповідну форму або звернутися до міліції чи прокуратури написавши заяву не забудьте забрати витяг.
Дмитро Науменко наголосив про порядок звернення до Європейського суду Кожен громадянин України у випадку незгоди з рішенням українських судів, має право на звернення до Європейського суду з прав людини (далі – Європейський суд).
Європейський суд – міжнародний орган, який за умов, визначених Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод (далі – Конвенція), уповноважений розглядати заяви людей, які скаржаться на порушення своїх прав.
Відповідно до статті 19 Конвенції, Європейський Суд створений для забезпечення дотримання Високими Договірними Сторонами їхніх зобов’язань за Конвенцією та протоколами до неї.
Варто зауважити, що Європейський Суд не виконує функції національного суду та не має повноважень скасовувати або змінювати його рішення. Європейський суд також не може втручатися в діяльність органу влади, дія або бездіяльність якого спричинила порушення. Звернення за захистом своїх прав до Європейського суду з прав людини можливе за умов:
– якщо особою вичерпано усі доступні ефективні національні засоби юридичного захисту;
– якщо не пропущений строк звернення до Суду (1 лютого 2022 року відбулося скорочення строку з шести до чотирьох місяців з дня ухвалення остаточного рішення національного суду, яке не підлягає оскарженню);
– якщо справа ще не розглядалася Європейським судом з тих самих підстав і не використано іншого міжнародного механізму захисту права.
Нагадуємо, що звернутись до Європейського суду з прав людини можна надіславши заповнений формуляр заяви за адресою: The Registrar European Court of Human Rights Council of Europe F-67075 Strasbourg cedex France.
Зверніть увагу, що з 2021 року Європейський суд з прав людини оновив бланки формуляру та довіреності. Їх можна знайти на офіційному веб-сайті Європейського суду з прав людини (https://www.echr.coe.int/). Розгляд справ у Європейському суді безкоштовний.
Данило Павлюк зауважив про роботу банківської системи та валютного ринку з 24 лютого 2022 року в умовах воєнного стану по всій території України
Національний банк оперативно ухвалив постанову у зв’язку із оголошенням воєнного стану по всій території України, якою, зокрема, передбачено, що:
✅банки забезпечують роботу відділень в безперебійному режимі в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення;
✅банки продовжують роботу з урахуванням обмежень, визначених цією постановою;
✅ забезпечується доступ до сейфових скриньок в безперебійному режимі;
✅безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень;
✅банкомати підкріплюються готівкою без обмежень;
✅НБУ здійснює підкріплення готівкою без обмежень;
✅ НБУ здійснює бланкове рефінансування банків для підтримки ліквідності без обмежень за сумою терміном до одного року з можливістю пролонгації ще на один рік;
✅платежі Уряду України здійснюються без обмежень, згідно із законодавством про особливий період.
Відповідна постанова також передбачає введення тимчасових обмежень з 24 лютого 2022 року, саме:
✅призупинити роботу валютного ринку України, крім операцій з продажу іноземної валюти клієнтами.