назад

У Чернігові говорили як захистити себе від наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру

За ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області 17 серпня 2022 року  відбувся корисний тренінг зі спеціалістами аварійно рятувальної частини аварійно рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Чернігівській області капітаном Максимом Жилко та  старшиною Сергієм Лобуко .

На цьому тренінгу були присутні працівники регіонального та місцевого центрів які здобули  корисну інформацію стосовно того як захистити себе від наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Максим Жилко розповів, що таке «ядерна зброя – зброя масового ураження вибухової дії. Під час її застосування починається ланцюгова реакція, особливим вражаючим фактором якої є іонізуюче опромінення».

Що робити під час ядерного удару: якщо ядерний “гриб” застав тебе на вулиці, ляж на землю, підклавши руки під тулуб, та залишайся в такому положенні, поки не пройдуть дві ударні хвилі. Обов’язково треба закрити обличчя і дихальні шляхи хусткою чи шарфом.

Де ховатися від ядерного удару: Найкраще — заховатися в штатному бомбосховищі чи підвалі . Якщо ти перебуваєш у квартирі чи приватному будинку, варто затулити всі вікна та двері ганчірками, вимкнути вентиляцію та затулити всі проміжки.

Сергій Лобуко зазначив «хімічна зброя – це будь-які боєприпаси, які містять токсини або хімічні речовини, що атакують організм людини».

Засоби індивідуального захисту є:

  • протигаз;
  • протипиловий респіратор;
  • щільна тканинна, маска (або кілька складених разом ватно-марлевих пов’язок).

Якщо хімічний вибух  застав вас на вулиці: Швидко покиньте це місце (але не біжіть), рухаючись проти вітру. Шукайте прихисток на підвищеннях — верхні поверхи будинків, автівки із закритими вікнами. Сповільніть дихання, щоб вдихати менше отрути.

Якщо немає змоги вийти з району зараження:

– перебувайте в укриттях, підвалах, квартирах (будинках), попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води);

– у квартирі (будинку) бажано пройти до ванної кімнати та ввімкнути душ на мілке розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію не вмикати (витягує чисте повітря та затягує забруднене).

Що брати з собою в сховок під час ядерного удару: треба зробити великі запаси бутильованої води, їжі, що не псується, сірників, свічок, ліків.

Обов’язково треба придбати радіо на батарейках. Інтернету та мобільного зв’язку може не бути, тож по радіо можна буде дізнаватися інформацію від ДСНС, слухати новини тощо.