назад

Відновне правосуддя для неповнолітніх – майбутні правники вивчали досвід впровадження пілотного проєкту

Відновне правосуддя для неповнолітніх: результати, виклики та перспективи майбутні правники вивчали досвід впровадження пілотного проєкту. Днями юристи Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях завітали на факультет історії, бізнес – освіти та права Центральноукраїнського державного  педагогічного університету ім.В.Винниченка.

Протягом зустрічі студентів та викладачів проінформували про те, що таке відновне правосуддя та у чому суть пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та які результати його впровадження на Кіровоградщині.

Зокрема заступниця директора Регіонального центру Олена Шишкарьова зауважила, що програма застосовується за чотирьох умов: наявність потерпілої сторони; якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості; визнання ним факту вчинення злочину; якщо неповнолітній та потерпілий дали згоду на участь у цій програмі.

«Якщо дитина вчинила кримінальне правопорушення – це означає, що вона в небезпеці і потребує термінової допомоги – це світовий підхід до вирішення проблеми дитячої злочинності. Такий підхід зокрема реалізований у пілотному проєкті з відновного правосуддя для неповнолітніх, що дозволяє виправити саму причину вчинення правопорушення»,-зазначила Олена Шишкарьова.

Важливо, щоб дитина отримала шанс виправити ситуацію, а потерпіла сторона отримала повне відшкодування отриманої шкоди та повернула відчуття безпеки, переконана адвокатка Людмила Язан, яка є посередницею у пілотному проєкті. Вона детально розповіла про принципи та етапи медіації, як відбувалася медіація у конкретних справах та поділилася прикладами успішних кейсів.

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні