назад

У Чернівцях фахівців БПД навчали комплексно працювати з дітьми, які постраждали від насильства

На Буковині готуються до відкриття центру за міжнародною моделлю «Барнахус». Це – безпечний простір для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства.

Уже зараз «Українська фундація громадського здоров‘я» за підтримки ЮНІСЕФ та Чернівецької обласної ради у рамках проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» проводять навчання для спеціалістів, які будуть залучені до його втілення. У складі міждисциплінарних команд вони надаватимуть комплексну та скоординовану допомогу дітям, а також сприятимуть здійсненню правосуддя.

У Чернівцях відбувся дводенний семінар-тренінг «Напрацювання механізмів реалізації пілотного проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали  свідками насильства» (модель «Барнахус») у Чернівецькій області». У ньому взяли участь фахівці системи БПД, адвокати, судді, слідчі, ювенальні прокурори, поліцейські, а також представники влади та соціальної сфери.

Учасники ознайомилися з міжнародними документами з питань допиту дитини, вивчали стандарти моделі «Барнахус», опрацьовували специфіку побудови взаємодії з дитиною та особливості співпраці залучених осіб до проведення допиту дитини. Поряд із теорією відбувалися й практичні заняття.

Навчання проводили докторка юридичних наук, завідувачка кафедри Чорноморського національного університету імені Петра Могили Алла Блага (м.Миколаїв) та адвокатка, експертка Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, викладачка Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ Тамара Бугаєць (м. Кривий Ріг).

«Система безоплатної правової допомоги працює задля якнайкращого забезпечення  інтересів та прав дитини. Нагадаю, усі діти за Законом мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на захист та представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Є хороший досвід й у реалізації спільних із партнерами проєктів, як от – «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Сподіваюся, що впровадження на Буковині моделі «Барнахус» для захисту дітей-постраждалих від насильства також невдовзі дасть позитивний результат», – каже учасник тренінгу, директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Для довідки:

Барнахус, або Дім для дітей – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, створений для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України. Його основне завдання – зробити процес правосуддя максимально дружнім та не травматичним для дитини.

Барнахус надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну та інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Діяльність закладу спрямована на дітей віком до 18 років. А його ключова роль полягає в координації паралельних кримінальних справах, пов’язаних із добробутом дитини.                                                                                                                            Центри за міжнародною моделлю «Барнахус» уже працюють на Вінниччині, у Миколаєві та Тернополі.