назад

У Чернівцях студентів поінформували про правничу Вікіпедію – «WikiLegaLAid»

473-1Правові консультації з найактуальніших правових питань, посилання на нормативні акти, зразки процесуальних документів та посилання на судові рішення. Кожен може безоплатно отримати таку інформацію через довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid, маючи лише доступ до інтернету. 10 квітня 2019 року студентам-правникам Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича презентували правничу Вікіпедію – WikiLegalAid. 

WikiLegalAid – інформаційна платформа, що функціонує за принципом Wikipedia (wiki.legalaid.gov.ua). Досі цією базою могли користуватись лише фахівці системи безоплатної правової допомоги. Саме вони і оновлюють цю інформацію з урахуванням змін законодавства та судової практики. Проте віднедавна ця база стала доступною для всіх, хто прагне бути більш обізнаним із правових питань, зокрема для юристів – правників. Про це студентам розповіла фахівець системи безоплатної правової допомоги Ольга Андріцька. 

473-2

Чимало різноманітних правопросвітніх заходів Регіональний центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області організував завдяки співпраці із кафедрою публічного права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Викладач цієї кафедри Олена Білоскурська наголосила на доцільності роботи із довідково-інформаційною платформою WikiLegalAid з метою детального вивчення дисциплін конституційного спрямування.

473-3

«Ви маєте змогу переконатись, що тексти на цьому інформаційному ресурсі корисні та зрозумілі як для пересічних громадян, так і професійних правників. Чимало потрібної інформації, вважаю, на цій довідково-інформаційній платформі і для студентів-юристів. До прикладу, посилання на нормативні акти, правові консультації з найактуальніших правових питань, зразки процесуальних документів та посилання на судові рішення», – роз’яснила під час заходу доцент кафедри публічного права ЧНУ ім. Юрія Федьковича Олена Білоскурська. 

473-4

Від питань, як безоплатно отримати правову консультацію, до питань про податкову знижку на навчання. Студентам-правникам детально роз’яснили, що право на таку знижку мають громадяни України, які оплачують навчання, зокрема у закладах вищої освіти. Проте громадянин не зможе отримати податкову знижку на навчання, якщо не працює офіційно, оскільки податкова знижка – це повернення частини сплаченого роботодавцем прибуткового податку з офіційної зарплати. 

473-5

«Щоб повернути гроші, тобто отримати податкову знижку на навчання, потрібно зробити такі 4 кроки. Перший крок: оплатити навчання та зберегти квитанцію для податкової про оплату. Другий крок: отримати від роботодавця довідку про доходи. Третій крок: до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік. Четвертий крок: подати документи на отримання знижки в Державну фіскальну службу за місцем реєстрації та отримати податкову знижку», – розповіла начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

Присутні також дізнались, які документи необхідні для отримання податкової знижки:

• Копія паспорта. 

• Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

• Довідка про доходи за формою №3. 

• Копія договору з закладом освіти. 

• Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) про оплату навчання. 

• Оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб).

• Податкова декларація про майновий стан і доходи. 

• Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

Насамкінець студенти отримали інформаційні буклети. Правопросвітницький захід відбувся у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право». 

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).