назад

13076936 474196749437953 7785828341962848416 n

“Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом сімейно-правового характеру, який застосовується до батьків, що не забезпечують належне виховання своїх дітей. Такий засіб може застосовуватись тільки за рішенням суду. Варто наголосити, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини” – розповіла директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Гамбаль.

28 квітня 2016 року у місцевому центрі  директор Марія Гамбаль та заступник директора Ольга Галанчак провели робочу зустріч з начальником служби у справах дітей Чортківської міської ради Василем Дацюком. Зустріч відбулася з метою обговорення питання позбавлення батьківських прав.

Марія Гамбаль зазначила, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років. Позбавлення батьківських прав допускається лише щодо дітей, які не досягли 18-ти років.

Василь Дацюк звернув увагу, що особливістю цієї процедури є те, що в ній також, відповідно до закону, бере участь орган опіки та піклування, який надає висновок про доцільність позбавлення батьківських прав. Позбавлення батьківських прав є винятковим заходом, який застосовується лише тоді, коли усі інші не дають позитивних результатів.

Підстави позбавлення батьківських прав, а не батьківства встановлено статтею 164 Сімейного Кодексу України. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківською піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Маючи батьківські права, батьки в свою чергу мають особисті немайнові права стосовно дитини, одне з найголовніших проявляється у праві безперешкодно брати участь в процесі виховання дитини, вільно спілкуватися з дитиною, являтися законним представником своєї дитини, мають право на державну допомогу та соціальну пільгу, що надаються сім’ям з дітьми та усі інші права, які пов’язані на спорідненості з дитиною. У випадку, якщо особу позбавляють батьківських прав, вона автоматично позбавляється усіх вищезазначених прав та в подальшому права на утримання у разі непрацездатності і стягнення з повнолітніх дітей аліментів у додаткових витратах викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Доказами які можуть бути підставою для позбавлення батьківських прав: висновок служби у справах дітей про доцільність позбавлення батьківських прав; показання свідків (близьких родичів, сусідів та інших), які можуть підтвердити факт ухилення від виконання обов’язків по вихованню дитини, жорстокого поводження з дитиною, посягання на її статеву недоторканість, експлуатацію дитини; довідка з дитячого садка або школи про те, що батько або мати не бере участі у шкільному житті дитини і не бере участі у її вихованні; заява самої дитини; наявність хронічного алкоголізму повинно підтверджуватись відповідним медичним висновком (всякого роду припущення з цього приводу не допускаються); вирок суду, щодо батьків стосовно вчинення замаху на вбивство, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, доведення до самогубства, побої, катування відносно їхньої дитини.

Нагадуємо, що згідно ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу», діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мають право на отримання безоплатної правової допомоги. Місцевий центр забезпечує захист, представництво інтересів особи у суді та складання документів процесуального характеру.

Громадяни, які потребують  безоплатної вторинної  правової допомоги можуть звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

вул.Шевченка,54, м.Чортків, тел. (03552) 2 09 50, (067)130 01 73.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).