назад
21.11.16

«У День Гідності та Свободи обговорювали правові питання учасників АТО та шляхи їх вирішення»

OkM 2016 11 21 gidnist 121 листопада відзначається Днем Гідності та Свободи, відповідно до Указу Президента України Петра ПОРОШЕНКА. Він спрямований на забезпечення гідного вшанування громадянської мужності учасників революційних подій у відстоюванні прав людини та європейського майбутнього України та утвердження в нашій державі демократичних цінностей.

Тому цього дня юристи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Роман МАЛЮК та Валерій ГРАБАР провели зустріч з учасниками АТО, під час якої розповіли з якими проблемами учасники АТО найчастіше звертаються за правовою допомогою та роз`яснили, як діяти у тій чи іншій ситуації.

Начальник відділу персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури Роман МАЛЮК наголосив про розширення функцій системи безоплатної правової допомоги: «Із 1 вересня у Сумській області відкрилися  бюро правової допомоги, працівники яких надають безоплатну первинну правову допомогу (юридичні консультації), забезпечують прийом звернень від громадян, здійснюють активне правопросвітництво, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції та приймають/видають документи від громадських формувань, що мають намір створити, або внести зміни до установчих документів, або припинити діяльність громадської організації».

Юристи Охтирського місцевого центру розповіли присутнім про законні пільги та гарантії, передбачені державою та ознайомили військових з юридичними моментами. Пільги для учасників АТО регулюються Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Кожен із учасників АТО може претендувати на вищезазначені пільги.

У ході зустрічі підіймали ряд проблем, вирішення яких для вчорашніх фронтовиків є вкрай важливим. Найбільше цікавило питання отримання земельних ділянок у межах міста.OkM 2016 11 21 gidnist 2

Головний спеціаліст відділу представництва Валерій ГРАБАР відмітив, що центри правової допомоги ніколи не залишаються осторонь будь-яких проблем учасників бойових дій на Сході країни. Окремо повідомив про можливість отримати  адвоката за рахунок держави.

Наприкінці зустрічіРоман МАЛЮК вкотре нагадав учасникам зустрічі адресу Охтирського місцевого центру з надання БВПД (м. Охтирка, вул. Перемоги, 13, тел 4-22-23), аби кожен, хто потребує правової допомогти, мав змогу отримати її безоплатно.