назад
25.05.17

У Дніпрі обговорили дотримання прав людини на Сході України

18643833 1918430998436025 1941559795 n12 травня 2017 року у Дніпрі пройшла прес-конференція «Найбільш жорсткі і грубі порушення прав людини в східних регіонах України. Протидія порушенням прав людини в нинішніх українських реаліях». Участь у заході взяли Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку з тимчасовим офісом в Дніпрі Вольфганг Мессінгер, юрист-правозахисник, голова ГО «Східна правозахисна група» Павло Лисянський, адвокат-правозахисник, голова ГО «Чугуївська правозахисна група» Роман Лихачов

На прес-конференції побувала також інтегратор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Дубовенко.

«Україні необхідно будувати громадянське суспільство. Майдан, який ми бачили, – це вже демократична культура. Важливо об’єднати усі частини країни разом, бо повинен існувати цілісний народ. У даному випадку не можна оминути увагою правову сферу, саме тому Німеччина надає фінансову підтримку українським правозахисним організаціям та піднімає питання про грубі порушення прав людини у східних регіонах України», – з такими словами звернувся до присутніх німецький консул Вольфганг Мессингер.

Він також зазначив, що кількість позовів, які подаються українцями до Європейського суду дуже велика: «Велика кількість позовів до Європейського суду окрім росіян подають саме громадяни України. А в суд в Страсбурзі можна звернутися тільки в тому випадку, коли вже пройдено всі інстанції на місцевому рівні. Тож таку кількість позовів можна розглядати як показник справ, які неправомірно розглядаються в Україні».

Правник Павло Лисянський розповів про порушення прав людей, які проживають на території так званих «ЛНР»/«ДНР»: «За той час, поки йде військове протистояння, за уявними законам «ЛНР»/«ДНР» було засуджено 3 тис. чоловік – без права на адвоката, на справедливе правосуддя. Людей за те, що у них знайшли 3-4 патрони, відправляють в місця позбавлення волі, де вони примусово працюють. Це суперечить «Загальній декларації про права людини», де написано: «Кожна людина має право на гідну працю», – розповів він.

Правозахисник Роман Лихачов у свою чергу поділився успішними кейсами захисту прав людини та розказав про взаємодію зі «Східною правозахисною групою»: «Ми досить давно спільно працюємо, обмінюємося досвідом, вирішуємо спільні проблеми. Також нас об’єднує те, що наша діяльність не завжди подобається державі, про що свідчать успішні суди проти таких органів, як, наприклад, Кабінет міністрів України. Але для нас найголовніше щоб влада виконувала ті зобов’язання, які на себе бере», – наголосив Роман Лихачов.

Під час прес-конференції вищеназвані українські правозахисні організації за підтримки Федеративної Республіки Німеччини підписали меморандум про співробітництво. Він передбачає об’єднання зусиль обох сторін задля розвитку правової сфери в Україні. Крім того, представники правозахисних організацій та Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги обговорили можливість спільних дій, обмін досвідом та розповсюдження кращих практик у сфері захисту прав людини, проведення заходів для забезпечення постраждалих від конфлікту на сході нашої країни всебічним захистом.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.