назад

У Донецькій області розпочав роботу пілотний проект « Відновлене правосуддя для неповнолітніх»

IMG-102def6985bd62053f337ca25f8df132-VУ Маріуполі відбулось чергове засідання робочої групи щодо реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» за участю директора Регіонального центру, заступника директора, начальника відділу ювенальної юстиції Прокуратури Донецької області, начальника Сектору ювенальної пробації та адвокатів -медіаторів.

Під час засідання координатор пілотного проекту Оксана Савицька доповіла про результати реалізації проекту у березні, так протягом місяця від органів прокуратури надійшло чотири заяви про участь у пілотному проекті.

 За двома провадженнями проведена медіація в результаті якої, сторони примирились та уклали Угоди про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину.

 Наразі триває моніторинг виконання умов угод. Зокрема, в одному із випадків сторони дійшли згоди, що підозрюваний неповнолітній буде двічі на тиждень допомагати потерпілій поратись по господарству, а потерпіла, у свою чергу,буде проводити профілактичні бесіди з хлопцем, щоб запобігти повторним правопорушенням.

 Головною проблемою, під час реалізації даного проекту, залишається питання залучення підозрюваного неповнолітнього до заходів направлених на ресоціалізацію.IMG-d82332b58d5f272de4e9998e738113da-V

 Це пов’язано, перш за все, з відсутністю у невеликих населених пунктах та селищах установ які проводять такі заходи, по друге , з відсутністю коштів у родини підозрюваного на відвідування цих заходів, наприклад, коштів на проїзд.

« Тут необхідне залучення органів місцевого самоврядування та територіальних громад для спільного вирішення цих проблем», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко

Крім того, психологи, які співпрацюють у цьому проекті, відмічають, що процес ресоціалізації дуже тривалий та займає не один місяць, але у межах реалізації пілотного проекту діє обмеження поки триває досудове розслідування.

За результатами наради було досягнуто згоди щодо проведення семінару для представників ювенальної прокуратури Донецької області з залучення адвокатів – медіаторів у квітні та проведення засідання робочої групи з залученням представників ОМС у травні.

 

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до:

 

  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях 

 

 Адреса: проспект Соборний, 77, 8 поверх, м. Запоріжжя та вул.Зелинського,27а, м. Маріуполь

 

 МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МІСЦЕВИЙ ЦЕНТР ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ   м.Маріуполь,Харлампієвська ,буд 15 Тел : (0629)474-695, +38050-951-28-81

 

КРАМАТОРСЬКИЙ  МІСЦЕВИЙ ЦЕНТР ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ м. Краматорськ, вул. Академічна,буд 20 Тел : ( 06264) 6-63-41, +38099-266-91-62