назад
28.09.17

У Гребениківці надавали правові консультації

OkM 170928 2127 вересня заступник начальника Тростянецького бюро правової допомоги Вячеслав Тютюнник та головний спеціаліст відділу виплат та компенсацій Управління соціального захисту Тростянецького РДА Максим Болецький у приміщенні Гребениківського будинку культури провели спільний прийом громадян. Під час прийому до спеціалістів звернулося 7 громадян із наступними правовими питаннями: порядком призначення субсидії, порядком реалізації права на отримання безоплатної медичної допомоги, створення громадської організації та інші.

Вячеслав Тютюнник надав такі роз’яснення: «Загальними правовими засадами, що регулюють права пацієнтів в Україні є положення ст. 49 Конституції України, відповідно до яких кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, а також ст.283 Цивільного кодексу України (ЦКУ) – фізична особа має право на охорону її здоров’я, ст.284 ЦКУ – фізична особа має право на надання їй медичної допомоги. Відповідно до ч. 6 ст. 3 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» встановлює, що медичні працівники відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги зобов’язані надати екстрену медичну допомогу пацієнту, який її потребує, із моменту прибуття такого пацієнта до цього відділення незалежно від того, чи супроводжує його бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги або інші особи. Відмова у прийнятті пацієнта, який потребує екстреної медичної допомоги, або несвоєчасне надання екстреної медичної допомоги пацієнту, який її потребує, не допускається і тягне за собою для осіб, які її допустили чи здійснили без поважних причин, відповідальність, визначену законом».

OkM 170928 23

OkM 170928 22

Він також наголосив, що ст.49 Конституції України передбачено, що у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно. Щодо створення громадської організації Вячеслав Тютюнник перелічив, які документи необхідно подати для створення громадської організації, пояснив порядок заповнення заяви та обов’язково при собі мати паспорт. Із метою більш детального вивчення цього питання надано особі інформаційний буклет «Поняття громадських організацій та порядок їх створення».

Мешканці отримали інформаційні буклети та інформацію щодо функціонування Тростянецького бюро правової допомоги: вул. Л. Татаренка, 4; тел. (05458) 6-60-52.