назад

У Хмельницькому радник Міністра юстиції анонсував реформу системи надання безоплатної правової допомоги

брифінг2 03.03.2016     3 березня у Хмельницькій обласній державній адміністрації відбувся брифінг з питань передачі повноважень органів юстиції до органів місцевого самоврядування та реформування системи надання безоплатної правової допомоги. Участь у брифінгу взяли радник Міністра юстиції, народний депутат України Ігор Алексєєв, перший заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Процюк та начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк.

     Серед запрошених на захід — директор Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна, її заступник Олена Варфоломєєва та директор Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Григорій Гоцький.

     Оскільки з 1 січня 2016 року набули чинності нові закони про реєстрацію бізнесу і нерухомості, зараз триває чотиримісячний перехідний період: за цей час Мін’юст має передати свої повноваження у зазначених сферах відповідним органам місцевого самоврядування.

     Хмельниччина одна з перших стала на шлях реформування. Шість районів області уже прийняли повноваження органів юстиції щодо реєстрації бізнесу і нерухомості. Ймовірно, до кінця місяця відповідні клопотання до Мін’юсту подадуть інші райони, і повноваження будуть передані у повній мірі.

     За словами першого заступника голови ОДА Василя Процюка, труднощі і проблеми у процесі роботи виникають, але усі структури злагоджено працюють. “Я переконаний, що ми забезпечимо виконання тих завдань, які перед нами стоять”,— підсумував Василь Васильович.

     Радник Міністра юстиції Ігор Алексєєв відзначив керівництво Хмельницької облдержадміністрації та Головного управління юстиції, зауваживши, що з-поміж усіх регіонів Хмельницька область є лідером у процесі передачі повноважень. Посадовець також пояснив, що децентралізація адміністративних послуг означатиме не лише наближення їх до громади, але й надходження додаткових коштів до місцевих бюджетів. “Якщо раніше гроші, отримані за реєстрацію бізнесу і нерухомості, наповнювали Державну скарбницю, то тепер вони залишатимуться у місцевих бюджетах”, — сказав Ігор Алексєєв.

     Про те, як працює система безоплатної правової допомоги і які зміни очікують її найближчим часом, розповів начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк.

     “Впровадження повноцінної системи безоплатної правової допомоги — одна з найбільш важливих реформ у сфері юстиції. Сьогодні в області діє чотири місцевих центри з надання БВПД, однак ми бачимо, що цього недостатньо, є потреба у розширенні мережі закладів, де можна отримати правові послуги. Зважаючи на це, уже з 1 липня цього року у кожному райцентрі нашої області запрацюють бюро правової допомоги — сучасні європейські сервіси, де люди зможуть отримати необхідну допомогу. Вони будуть створені на базі управлінь юстиції, тому не потребуватимуть ресурсів на своє оснащення. До речі, у бюро ще й навчатимуть користуватися онлайн-сервісами Міністерства юстиції”, — пояснив Віктор Худняк, відзначивши також повне порозуміння з Регіональним центром з надання БВПД у роботі над реалізацією реформи в області.

     Успіхи системи надання БПД на Хмельниччині прокоментував Ігор Алексєєв, зауваживши, що за час функціонування в області центрів з надання БВПД до них звернулася значна кількість громадян.

{gallery}img/novyny/2016/03_Berezen/04_1{/gallery}