назад

Підписання меморандуму між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у Дніпропетровську

PM519image002У рамках Меморандуму про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги від 12 лютого 2016 року представники двох відомств домовилися про спільні дії з метою дотримання прав затриманих осіб правоохоронними органами і забезпечення гарантій прав людини на захист.

На Дніпропетровщині вже на практиці реалізують деякі з напрямків такої співпраці. Про це стало відомо 3 березня в ході спільної прес-конференції  Головного управління національної поліції в Дніпропетровській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області та Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на якій було повідомлено, що Дніпропетровська поліція перша на Україні втілила в життя меморандум про співпрацю між національною поліцією та міністерством юстиції. .

За словами начальника відділу комунікацій ГУНП в Дніпропетровській області Ганни Старчевської, поліція орієнтована  на плідну співпрацю співпрацю.

“Поліція є прозорою і відкритою. І головне наше завдання – на практиці довести, що поліція захищає громадян, а не тисне на них. Тому ми готові до взаємообміну інформацією між нашими відомствами (прим. – НЦ у Дніпропетровській області та центри з надання БВПД у Дніпропетровській області) по кожному можливому факту порушення прав громадян з боку поліції. І це буде здійснюватися через центри безоплатної правової допомоги, що забезпечить оперативність реагування “, – зазначила Ганна Старчевська.

Крім цього, поліція активізує відповідну роботу з донесення інформації про права затриманих на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, в інформаційних куточках у відділеннях і відділах поліції буде розміщена інформація про права затриманих осіб на адвоката за держаний кошт.

За словами директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Людмили Яцуби співпраця з правоохоронцями щодо супроводу кримінальних проваджень існує з 2013 року. Відповідно до законодавства, уповноважені особи упродовж години з- моменту затримання особи повідомляють інформацію про затримання черговому регіонального центру, і ще через годину до затриманого прибуде адвокат. “Інформацію про такі факти можуть також повідомляти близькі та рідні затриманих цілодобово за телефоном 0 800 213 103. Ми оперативно перевіримо таку інформацію та у разі її підтвердження затриманому буде надано допомогу адвоката”, – додала Людмила Яцуба.

А ось новий напрямок співпраці між дніпропетровськими поліцейськими і представниками юстиції вже практично випробували в Головному управлінні НП 26 лютого. Так співробітники Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги приєдналися до прийому громадян під час особистого прийому начальника Головного управління НП у Дніпропетровській області.

“Часто на прийом до керівника або заступникам Головного управління приходять люди, які є потерпілими або свідками у кримінальних провадженнях. І, безумовно, вони потребують правової допомоги адвоката. Перший прийом свідчить про те, що жителі приємно здивовані таким підходом до вирішення їхніх проблем. Так, з 20 осіб, які були на прийомі, шестеро були взяті під наш правовий супровід “, – зазначив директор Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Андрій Прокопенко.

 “Питання, з якими мешканці звертаються в органи внутрішніх справ, не завжди відносяться до компетенції поліції. Саме у таких випадках і необхідна допомога кваліфікованого адвоката”, – зазначила Ганна Старчевська.

Підписання меморандуму між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у Дніпропетровську

PM710image001

PM51image003